Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 30-31/7 2017. Anarkistiska IRPGF.

Världen: IRPGF är en internationell anarkistisk militant rörelse med säte i Rojava men även på många andra håll. En internationellt uppmärksammad aktion var när de med YPJ infriade löftet efter IS-massakern på homosexuella i Orlando, nämligen ”Vi kommer att resa regnbågsflaggan i Raqqa!” Vilket de också gjorde. På banderollen kunde man läsa: ”Dessa bögar dödar fascister”. IRPGFs långsiktiga mål anses vara att sprida den anarkistiska revolutionen från Rojava och ut över världen. I sin svartröda himmel applåderar Durruti, FAI och CNT, får vi förmoda!

”Bildandet av IRPGF inspirerades
av olika faktorer men två av de viktigaste var bristen på en anarkistisk närvaro på marken i Rojava och en önskan om att tillföra någonting till den rörelse som vi ännu inte har sett, vilket är ett särskilt utrymme för anarkister för att slippa Staten, för att träna sina kämpar i både gerilla- och konventionell krigföring på hemmaplan och för att få erfarenhet av hur en revolution fungerar på en social nivå. Naturligtvis har vi stött på enskilda anarkister som har vägrat att stödja revolutionen eftersom den inte lever upp till deras romantiserade, idealiska kommun, och vi är också medvetna om det faktum att många anarkister har bestämt sig för att inte komma till Rojava på grund av ett överflöd av hammare och skäror och brist på cirkel-A:s. Således såg vi det som absolut nödvändigt att förändra detta politiska landskap och karva ut ett utrymme för anarkismen – inte bara för att kunna existera utan också för att kunna växa och frodas”.


irpg

En anarkistisk IRPGF-kämpe i vapen mot IS/Daesh.

Läs hela intervjun på: https://insurrectionnewsworldwide.com/2017/05/08/anarchist-armed-struggle-in-rojava-and-beyond-an-interview-with-the-irpgf/

Världen: Flera personer greps natten mot lördagen i östra London efter gatukravaller i stadsdelen Hackney. Kravallpoliser till häst sattes in efter larm om bland annat skadegörelse mot butiker. Demonstranter kastade också flaskor och fyrverkeripjäser mot poliserna. Den utlösande faktorn var ett dödsfall för en vecka sedan som upprör många i Hackney. En 20-åring som jagades av polis i stadsdelen togs fast och avled efter ingripandet (AB).

Sverige: På bilderblogg.se pågår en intressant diskussion om Alliansens utspel mot försvarsministern i regeringen. På deras twitterbild ser man fyra partiledare, ”men saknas inte en person på bilden?” Jovisst är det så, det var Åkesson som drev det hela och fick mest medial utdelning. Tragiskt men logiskt att det bruna partiet numera kan räknas in i Alliansen. Kom ihåg det till valet 2018!

alliansen3


Malmö/Lund: Frisörsalongerna i Lunds centrum blir bara fler och fler. Snart öppnas den 68:onde, av Heidi Klang från Köpenhamn (SDS). Det är knappast så konsumenterna vill ha det – 68 frisörsalonger och mängder av modebutiker och apotek men ingen järnhandel, ingen musikaffär, ingen trävaruhandel, nästan inga antikvariat, nästan ingen bank. Förut var det en enorm överetablering av optiker. Nu är det tydligen mer lönsamt att klippa håret. Men snagga sig kan man som jag lätt göra själv – kostar ingenting alls!

Konsten: National Gallery of Ireland i Dublin visar ”Vermeer and the Masters of Genre Painting” (17 juni-17 september). ”De frekventa interaktionerna mellan genremålare resulterade i ett utomordentligt stort antal relationer mellan enskilda konstverk. Mer än tusen relationer har noterats mellan genrescenerna hos de 17 ledande konstnärerna på fältet under perioden 1650-75”, skriver The Art Newspaper. Vermeer var alltså inte ensam om sina motiv – men han var ensam om att vara bäst.


vermeer
Gerrit Dou’s Woman at the Clavichord (omkring 1665, t.v.) och Vermeer’s Young Woman Seated at a Virginal (omkring 1671-74, t.h).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: