Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27-28/7 2017. Regeringskrisen och Raljansen.

Världen: Transpersoner förbjuds inom amerikansk militär. Det har Donald Trump beslutat och möter nu hård kritik från kända personer när han backar bakåt i historien på det ena området efter det andra. – Ni är värda kärlek och respekt, skriver popstjärnan Zara Larsson i ett Instagraminlägg där hon riktar sig till transpersoner (AB).

Sverige: Regeringskrisen. Stefan Löfven höll presskonferens 10.45 på torsdagen. De enda som gynnats av it-debaclet och Alliansens spektakel (”Raljansen” råkade någon säga) hittills – är givetvis SD. Löfven meddelar att nya ministrar blir Tomas Eneroth, justitieminister Morgan Johansson, socialminister Annika Strandhäll och migrationsminister Helene Fritzon; försvarsminister Hultqvist blir kvar emedan han inte varit inblandad i it-härvan. Anna Johansson och Ygeman får gå ur regeringen (den senare blir omplacerad). Återstår att se vad Raljansen och det bruna partiet nu hittar på; misstroendeomröstningen mot Hultqvist skall, antagligen, avgöras i riksdagen. Fortsättning följer. De stora elefanterna dansar vidare.


Sverige: Reno Norden är föremål för försäljning. Ett meddelande har gått ut på Oslobörsen, om att en köpare sökes för det konkursmässiga renhållningsbolaget. Stockholm Vatten saknar reservplan för sophämtningen vid en eventuell konkurs (DN).

Malmö/Lund: Jämlikt samhälle skapar tryggare medborgare. Kvinnor ser större w_P.kjpgrisker i livet än män. Men i Sverige är skillnaden mindre än i resten av världen. Jämlikhet är förklaringen, säger riskprofessorn Anna Olofsson (SDS). Och det är just vad som bevisas i Wilkinson/Pickets inflytelserika bok ”Jämlikhetsanden”. Sydsvenskans Sofia Nerbrand och andra nyliberaler borde läsa den även om jag inte tror det hjälper, men om man inte bara läser utan också förstår det man läser där kan man inte längre vara nyliberal.

Konsten: In to the Factory. Festivalen Into the Factory skulle äga rum i en övergiven fabrik helgen mellan 10-12 augusti i Nynäshamn, men fick avslag av polisen. De menar att fabriksområdet är för riskfyllt att vistas på. Polisen menar bl.a. att deltagarna i påverkat tillstånd skulle få för sig att de kan flyga. Det är välkänt att polisen bedriver ett krig mot technomusiken och andra subkulturer. Om dom inte befinner sig på yttersta högerkanten vill säga, då är toleransen till synes obegränsad. Madeleine Schantz är assistant manager på Music goes further som skulle ha arrangerat Into the Factor. Music goes further ligger också bakom festivalen Into the Valley som startade i Dalarna men har tagit sig vidare ut i världen. ”Någonting känns väldigt fel” skriver hon i Metro om polisens agerande. https://www.metro.se/artikel/into-the-factory-arrang%C3%B6ren-polisen-motarbetar-oss-p%C3%A5-grund-av-v%C3%A5r-musikgenre-och-vision


techno
Från en annan techno-festival, Flash Factory.

***
Boktips: Wilkinson/Pickett: Jämlikhetsanden, 2010.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: