Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 26-27/7 2017. Världens bästa land?

Världen: The Independent kör just nu en artikel ”How to move to Sweden and become a Swedish citizen”. http://www.independent.co.uk/travel/how-to-move-to-sweden-and-become-a-swedish-citizen-a7598136.html?cmpid=facebook-post  Och visst har Sverige många kvaliteter om man nu kan bortse från SD och vädret. Inte i systemet men i människorna och naturen.

Sverige: ”Tack vare positiv livsstil, som bland annat inkluderar välstånd, jämställdhet, hälsa och välbefinnande, har Sverige nu överträffat 162 andra länder. Sverige toppar ligan i ‘Good Country Index’ från 2016 som bland annat baseras på 35 separata indikationer från källor så som FN och Världsbanken. Sverige blir det bästa landet när det kommer till att tjäna folkets intressen, samtidigt som man undviker skadliga effekter på andra länder och miljön” (AB). Men det kan ju också visa att andra länder är så mycket värre snarare än att Sverige är så mycket bättre – och detta inom samma system. Att Danmark kommer tvåa gör mig litet skeptisk till vilka värderingar som ligger bakom men annars får man väl tacka för berömmet. Och för att vi har en vänster som håller emot nyliberalismen.

Med ett tillskott av frihetlig socialism skulle Sverige verkligen kunna bli ”världens bästa land”.

Sverige: IT-skandalen. ”Transportstyrelsens sorglöshet används nu av borgerligheten för att hetsa om ’rikets säkerhet’ och sosseschabbel. Men boven i dramat är den marknadsliberala dumpningen av samhällsansvar som driver överbetalda tjänstemän att smöra för näringslivet och stryka i regelverken. Bakom den utvecklingen står just de politiker och ledarskribenter som nu ojar sig över resultatet”, skriver Håkan Blomqvist i Internationalen. Det har sina risker att outsourca enligt företagsmodell. Just nu ryktas att vi går från en (s)-röra till en ännu värre (m)-röra. Sitt still i båten!  I morgon torsdag 10.00 kommer Löfven att ge besked i regeringsfrågan.

Malmö/Lund: Sedan i juni
kan man inte längre betala med mynt på Saluhallens toaletter i Lund. Tvånget att betala med mobilen har gjort att många äldre låter bli att gå på toa (SDS). Fantastiskt – har du ingen mobil får du inte använda toaletten. Vilket givetvis borde vara gratis om inte girigheten dominerade.

Konsten: Banksy. ”Ballongflickan” – en graffitimålning av den hemlighetsfulle gatukonstnären Banksy är Storbritanniens mest omtyckta konstverk, enligt en ny omröstning. Den lilla flickan som tappar sin hjärtformade ballong dök upp på en fasad i östra London 2002. Målningen plockades sedan ned och såldes 2014 för 500 000 pund, motsvarande 5,3 miljoner kronor (svd.se).


banksy

Courtesy Banksy.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 juli, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: