Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 26/7 2017. Vive l’Anarchie!

Världen: Facebooksidan ”The Women’s Revolution in Rojava”, som är kopplad till YPJ har publicerat en bild som visar hur beväpnade anti-IS soldater håller upp en regnbågsflagga mitt i Raqqa. Samtidigt poserar soldaterna bakom en banderoll med texten: These faggots kill fascists, ”Dessa bögar dödar fascister” (aktuelltfokus). Samtidigt infrias ett löfte efter IS-attacken mot homosexuella i Orlando: Vi kommer att hissa regnbågsflaggan i Raqqa! Ulrika Stahre i AB kommenterar: ”Under ytan och bakom banderoll och regnbågsflagga döljer sig en rörelse som inte varit så synlig på våra breddgrader – en militant anarkism. Vissa skulle fnysa revolutionsromantik. Andra något om kålsupare. Jag blir mest glad att det finns drömmar om en bättre värld någonstans bland ruinerna”. Ja det gör det, och också på våra breddgrader. Allt stöd åt IRPGF! Vive l’Anarchie!


ypj


Sverige: Det finns glädjande nog mycket material på nätet om Sverige revolutionsåret 1917 och en källa är Offensivs sajt: https://revolutionen1917.wordpress.com/2016/08/01/revolutionen-i-sverige-1917/  Men det var syndikalisterna som spelade huvudrollen – inte minst Gustav Sjöström i arbetarrådens landsråd – och detta förtjänar att betonas. Också inför framtiden. Nästa gång…!

Sverige: Den liberala tidningen Nerikes Allehanda önskar livet ur Jan Myrdal. Det framgår av Närkes Allehandas ledarsida. Det var inför den kontroversiella kommunisten Jan Myrdals födelsedag som den liberala ledarsidan publicerade sin dödsönskan. Redan i tidningsrubriken skriver tidningen att dom ser fram emot Myrdals dödsruna: ”Grattis Myrdal – ser fram emot din dödsruna” står det att läsa (aktuelltfokus). Osmakligt och mycket typiskt för liberaler.

Malmö/Lund/Konsten: Franco Leidis kusliga och skickliga teckningar ställs ut på Krognoshuset i Lund och pågår till den 13 augusti. Öppettider: onsdag-söndag kl. 12-17.


leidi

Courtesy Franco Leidi.

***

Lästips: Tove Jansson: Romaner. Modernista, 444 s. Tove Jansson: Noveller. Modernista, 358 s.

***

En kommentar på “Krönika 26/7 2017. Vive l’Anarchie!

  1. marreallday
    26 juli, 2017

    Mycket intressant läsning om revolutionsåren 1917, i Ryssland- om inbördeskriget i Finland. Om Ådalen och om alla arga kvinnor. Arga kvinnor behövs. Eller om jag ska säga det är mycket bra vara arg som kvinna! Det finns mycket att vara arg över. Inte bara då utan också idag. Vi som sliter och arbetar men ändå inte får lönen att gå ihop i slutet på månaden. Klart att det är särskilt så om man är ensamstående förälder, och det finns många av oss. Nu har tiden kommit inte bara att löner ska höjas utan också kampen om sex-timmars arbetsdag och lönen ska vara som vid 8-timmar. Annars blir det inte mycket till lön och folk kan ändå inte jobba 6-timmar. Som det ser ut just nu verkar bara V driva den här frågan. Det är bara V som vill få bort vinster i välfärden.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 juli, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: