Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 24-25/7 2017. Fängelse eller sterilisering?

Världen: Fångar i White County-fängelset i Sparta, Tennessee, USA, har nyligen fått ett skrämmande val: att avtjäna hela sitt straff bakom galler eller att genomgå en sterilisering, med tillstånd av Department of Health (Revolution News).

Sverige: Terrorismdebatten. ”Trots allt är (L) det enda svenska riksdagsparti som har haft kopplingar till terrorism. Deras dåvarande ordförande i Stockholm, Paul Wretlind, sponsrade den grupp som sprängde tidningen Norrskensflamman i mars 1940. Fem människor, varav två barn, dog.” (http://www.socialist.nu/fragor/ovriga/demokrati.htm).


Sverige: Varje år tar över 400 patienter som sökt hjälp inom psykiatrin livet av sig; mer än en patient om dagen. Totalt har 1.643 patienter inom sluten och öppenvård tagit livet av sig de senaste fyra åren (svt.se). Detta verkar helt onödigt. Ute i samhället inträffar det tyvärr ofta, i ensamhet, men i kontakt med psykvården borde det inte inträffa alls; det ska finns många metoder där att förhindra självmord, och ständig övervakning – om det sköts som det ska. Psykvården behöver en ordentlig genomlysning, det har varit alltför många skandaler i följd nu. UG klipp till!

Sverige: Gatubarn var ett fenomen som vi trodde försvann med statarsamhället, men nej. ”Det finns det vi skulle kalla gatubarn i Stockholm. Barn som står utanför Myndighetssverige och inte är involverade i någon slags prövning eller process, då är man helt skyddslös och väldigt utsatt. Det är inte bara så att man kan begå brott utan man blir också lätt utsatt för brott”, säger Elisabeth Anestad hos Stockholmspolisen. Gör nu något, och med förnuft, Stockholm är inte Calcutta. Än.

Malmö/Lund: (L) i Lund vill att kommunanställda ska arbeta även efter 67.
Dom har tydligen ingen aning om hur kroppen ser ut efter så lång tid i vårdarbete. Att arbeta som usk är hårdare än att jobba i gruvindustrin säger de som prövat båda. Skamligt, (L). Själva kan ni gå i pension vid 40 med feta påslag på den höga politikerlönen. Men nyss uttalade sig ju en liberal om att klassklyftor kan vara bra ibland så det verkar ju logiskt. Enligt er egen logik alltså. Anställ fler i vården, sänk arbetstiden och höj lönen! Medel till detta finns hos politiker- och chefslönerna.

Konsten: Sanna Öhlund är 27 år och bosatt i Skellefteå. Hon har skapat konst i hela sitt liv i olika traditionella medium, samt digitalkonst, började experimentera med skulptering för tre år sedan och tog 2016 examen inom attributmakeri. 
Får sin inspiration av folktro, drömmar och naturen (norran.se). En ny John Bauer i fantasy-tappning? Time will tell. Både sci-fi och fantasy bör ha en plats i den erkända konsten.


sanna

Courtesy Sanna Öhlund.

***

lovepeace.jp

2 kommentarer på “Krönika 24-25/7 2017. Fängelse eller sterilisering?

 1. marreallday
  24 juli, 2017

  Säger bara amen på allt du skriver👍😊 du är klok som en bok. Anställ mer folk, höj lönen och sänk arbetstiden! Ja. Sex timmar blir bra. Och politikerna går vid 50 med en pension på 60 000kr i månaden – kanske mer. Politiker, skapar egna fina regler som bara gäller dom själva! Det är äckligt tycker jag. Och vi tycker inte att dom har nån kontakt med oss som jobbar på golvet ! Men det går bra att sitta och bestämma över saker dom inte har en aning om. Varför inte pröva på att jobba som jag gjorde nu dom två sista veckorna innan semester? Dag 7-16, måndag , tisdag, onsdag – ledig torsdag, jobbade sedan fredagkväll 12-21, delad tur på lördag 7-21, dag på söndag 7-16 samt dag på Måndag- 7-16 därefter ledig tisdag , onsdagkväll 12-21, torsdagskväll 12-21 samt dag på fredag 7-16. Det finns ingen som helst arbetsplatsdemokrati när detta med behovsschema är vad politikerna bestämt över våra huvuden. Vi får ”önska ” själv , men det justerats ändå sedan som dom vill. Jag vill se en politiker gå och jobba på detta schema dom har bestämt att vi ska ha. Men det vill inte dom.

  Gilla

  • Konst & Politik
   24 juli, 2017

   Herregud vilket schema du har! Usk:orna är mina hjältar och dom borde ha samma lön som gruvarbetarna och litet till. Mera strejk i vården vore på sin plats!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: