Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

John Zerzan: Teknologin dödar oss.


När vi förlitar oss på den digitala världen gör vi det på bekostnad av den materiella.

Varje gång Apple släpper en ny iPhone eller iPad, verkar världen bli helt tokig. Vad är egentligen grejen? Varför har smartphones och läsplattor blivit så viktiga?

Andrew Keen på CNN, som rapporterade från Mobile World Congress i slutet av februari, hänvisade till ”vårt ökande beroende av våra mobiltelefoner” i verket ”Hur våra mobiltelefoner blev Frankensteins monster”.


john-zerzan


SecureEnvoy, ett brittiskt mobilsäkerhetsföretag, rapporterar ett utbrett tillstånd kallat ”nomophobia” (no-mobile-phobia), eller rädslan för att förlora sin mobiltelefon. Två tredjedelar av de tillfrågade i SecureEnvoys undersökning kände stark rädsla för att förlora sin mobiltelefon – en ökning jämfört med de 53% som uppgav detta för fyra år sedan – bland symptomen kan man notera darrningar, svettningar och illamående.

Denna märkliga utveckling är ny på vissa sätt, men också inte helt ny. Tillsammans med den allt ökande takten och de pådyvlade fördelarna av den nya teknologin så börjar tvivlet växa. Apparater som iPhones förkroppsligar påståendet att högteknologin stärker och sammanför oss. Men har vi någonsin varit mer maktlösa och isolerade?

Maktlösa så till den grad att vi hamnat i djup cynism och helt har tappat känslan för ansvar eller skyldighet. Isolerade i ett samhälle där vi har allt färre vänner och besöker dem alltmer sällan, enligt sociologerna. Andelen som uppger inte ha några vänner alls har tredubblats sedan mitten av 80-talet.


Isolerade och rotlösa i vad som mer och mer blir en teknokultur, bevittnar vi hur de sociala banden nöts ner och solidariteten vittrar sönder. Det kan dock inte sägas att teknologin är den enda faktorn, även om det inte är någon slump att dess framväxt till dess särställning i samhället sammanfaller med människors ökande känsla av överväldigande och sönderslagning.

Jag skulle vilja gå så långt som att peka ut de nu kroniska våldsamma skottlossningarna som ett fenomen kopplat till teknofieringen av våra liv. När folk lättare identifierar sig med sina apparater än med sina samhällen, så kan vad som helst hända. Direkt koppling mellan ingenstans till ingenstans är ingen lösning på vårt nödläge.

Skottlossningarna – på skolor, på arbetsplatser, på galleriorna – kvarstår medvetet outredda och därför mystiska. Det förekommer ingen diskussion om vad denna trend säger om vårt samhälle. Under tiden blir det bara värre: I den sista fasen kommer Pappa (eller Mamma) slakta hela familjen.

När verkligheten försvinner bakom en skärm och den direkta upplevelsen bleknar, når upplevelsen via teknologin nya höjder, medan samhället, gemenskapen, också försvagas. Virtual reality, hört talas om det? Det är sorgligt men sant att det knappt finns något samhälle kvar att tala om; det är därför som politiker och exploatörer använder begreppet allt oftare. Samhället idag är varken något varaktigt eller direktupplevt. Kan den digitala världen verkligen kallas hem?

antimobil


Så mycket av livet idag betraktas i teknologiska termer, som ett tekniskt problem som ska lösas. Vad hände med våra naturliga kopplingar till jorden och till varandra, till våra instinkter som människor? Det här hände inte över en natt. 1968 sade datapionjären J.C.R. Licklider, ”I framtiden kommer vi att kunna kommunicera mer effektivt via maskiner än ansikte mot ansikte”. Den avförtrollade teknosfären har uppnått detta faktum genom att gradvis bryta ner kommunikationen ansikte mot ansikte. Till vilket pris? Om vi bortser från den inbyggda övervakningsfunktionen i mobiltelefoner och den ökade risken för hjärntumör, har vi det faktum att de – liksom resten av den tekniska ensemblen bygger de på ett systematiskt förstörande av naturen. Vad kostar det oss människor och kan där finnas alternativ till fixeringen på sådana ”underbara” ting?

Det individuella och sociala utanförskapet är förbundet med massamhällets natur. Hur hälsosam är massproduktion, masskultur, masskonsumtion? För ett tag sedan drog W.H. Auden slutsatsen att ”situationen idag omsluter oss som ett förbluffande dåd”. Men är bara förbluffande i det att vi fortsätter att acceptera vår tids förutsättningar som på förhand givna – inte öppna för diskussion, för problematisering eller politisering.

Ett massivt tekno-utanförskap sträcker sig in i familjen med. Ingen plats är undantagen. Och detta äger rum i en tid av en alltmer utbredd miljökatastrof, ett sammanhang som inte kan skiljas från teknologins frammarsch. Sedan år 1800 har den globala uppvärmningen följt den ökande globala industrialiseringen. De moderna systemen av teknologi – i motsats till verktyg – skulle inte kunna existera utan industri.

iPhones och resten är en del av allt detta. En lösning kräver ett ifrågasättande av alla delar i helheten. Tekno-framtiden är ingen framtid.

Courtesy John Zerzan/Det Anarkistiska Biblioteket.

***

5 kommentarer på “John Zerzan: Teknologin dödar oss.

 1. marreallday
  24 juli, 2017

  Det är fruktansvärt och exakt så jag upplever det. Jag går in och ut från Facebook som en vettvilling, men klarar inte av mer än tre dagar sist jag var där. Jag mår dåligt där inne, det är som en tryckkammare. Det finns mycket man kan säga om Facebook. Det slukar tid på en massa nonsens. Men det behöver man inte vara på Facebook för att uppleva. Allting i mobilen är så beroendeframkallande. Och det är inget vi vill tänka på. Förren vi tappar bort mobilen och får delerium.😮

  Gilla

  • Konst & Politik
   24 juli, 2017

   Jag nöjer mig med en Mac laptop. Jag mobilvägrar. Den hackar sönder min verklighet och stressar mig. Om den inte brinner upp, ger mig stötar, hjärtumör eller exploderar. Jag är också restriktiv med mail eftersom jag inte vill bjuda in några nazistroll. Däremot älskar jag att umgås och diskutera, helst IRL. 🙂

   Gillad av 1 person

   • marreallday
    24 juli, 2017

    Kan vara en bra idé !
    Det tål att fundera på att mobilvägra. Vi är ständigt tillgängliga på mobilen. Och idag gör man allt på mobilen. Betalar räkningar , bloggar, mejlar, sms, allt !
    Vi har våra relationer
    på nätet idag. Till och med det. Det här ned att man ofta lär känna nån på nätet /mobilen först- jag tycker det blir jobbigt med ett riktigt möte sen. För man har så mycket egna fantasier . Som att läsa en bok, och sen när man går och ser filmen kanske man inte tycker den var lika bra som boken . Man blir ju rädd. Den du pratar med kanske gör sig en perfekt bild av en som aldrig kommer att stämma in på verkligheten. Det bästa är väl om en träffar folk på en gång innan mobiler och mejl och internet. Man kanske måste släppa det och gå ut och möta världen fast allt folk har sina huvuden nere i sina mobiler och ser inte ens, dom till och med går rätt ut i trafiken😂

    Gilla

   • Konst & Politik
    24 juli, 2017

    Förr i tiden när en människa gick på stan och talade högt för sig själv var det en stackars schizofren patient; nu uppför sig alla så, med sina headsets…

    Gillad av 1 person

 2. Pingback: Krönikan 24-25/8. Läge för klasskamp? | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 juli, 2017 av i * KRÖNIKAN, John Zerzan och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: