Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 22-23/7 2017. Vad är extremism?

Världen: Vad är extremism? Det är anmärkningsvärt att säkerhetspolis som CIA och Säpo kan använda ett normativt politiskt begrepp som ”extremism” med anspråk på att vara objektiv fakta. Vad som anses vara politiskt extremt varierar oerhört mycket över tid och rum. Exempelvis har det under en längre tid i historien varit extremt att förespråka kvinnlig rösträtt eller att förbjuda slaveriet. Idag är det självklart med kvinnlig rösträtt och lika självklart att slaveri är förbjudet, men dessa åsikter ansågs en gång mycket extrema. Liberala åsikter för republikansk författning och mot statskyrka som idag inte väcker någon uppmärksamhet ansågs länge mycket extrema. ”Demokrati” var närmast ett skällsord innan den infördes på bred front under mellankrigstiden. Homosexuellas rättigheter ansågs tills ganska nyligen som ytterst kontroversiella, och så vidare.

Att Säpo idag försöker stigmatisera den radikala vänstern (som har emfas särskilt på mänskliga rättigheter och ekonomisk demokrati) som extremister beror på att samhällsklimatet vridits kraftigt högerut sedan 1970-talet. För säkerhets skull lägger man till epitetet ”våldsbejakande” som är ett språkligt missfoster utan objektivt innehåll, ett pejorativ som uppmuntrar till godtycklig användning. I själva verket handlar det om självförsvar. I de fall det verkligen handlar om fysiskt våld mot person behövs inga sådana förstärkningar: att såväl nazister, islamister som poliser använder personvåld kan ingen förneka. Det är verkligen extremt.

Sverige: Om förbud mot nazistisk organisering. Juristen Tomas Pettersson (FI) ställer sig frågan: – Hur länge ska vi vänta? Tills NMR vuxit sig starkare och är över sex tusen pers? Tills de ansöker om bygglov för att bygga koncentrationsläger? (Politism).

Sverige: Transportstyrelsen har skakats om rejält sedan det stod klart att känslig information från myndigheten läckt till utlandet. Information som skulle kunna innebära en fara för både rikets och enskilda individers säkerhet. Denna härva bara växer från dag till dag. There is something rotten in the State of Sweden.

Konsten: Malin Gabriella Nordin.

malin

Courtesy Malin Gabriella Nordin, ”Aegean Sea”, 2016 / konsten.net.

***

Lästips: Jack London: Järnhälen (1905). http://www.marxistarkiv.se/klassiker/london/jarnhalen.pdf

***

4 kommentarer på “Krönika 22-23/7 2017. Vad är extremism?

 1. marreallday
  22 juli, 2017

  Om polisen inte går man ur huse och skyddar alla kriminella mordiska nazister, skulle vi kanske slippa se dom. Både på demonstrationer och mitt i det politiska Sveriges Almedalen. Men var är polisen vid antirasistiska manifestationer? Dom bryr sig inte. Och dit törs dom också söka sig, dessa kriminella nazister som i Kärrtorp.

  Gilla

  • Konst & Politik
   22 juli, 2017

   Du har inte bara rätt, du har helt rätt.

   Gillad av 1 person

   • marreallday
    23 juli, 2017

    Det är det att antirasisterna som blir attackerade från nazisterna ses som extrema när dom försvarar sig. Så alla dom som fördömer menar alltså att dessa antirasister inte skulle vara där alls. Hur skulle det se ut då, har jag undrat . När nazisterna får gå fritt och heila? Då skulle dom som fördömer vara lugnare om det inte fanns en enda antirasist på plats? För det är bara just dom antirasister som försvarar sig som nazisterna attackerat? Men så uppfattade jag det inte som att det var i Kärrtotp. Där var det vanliga barnfamiljer som attackerades totalt utan poliser som skyddade dom, för dessa barnfamiljer var ju inga nazister. Jag tycker det är helt sjukt. Får vi se nazister som ökar och blir fler och fler, jag förstår inte vad demonstranterna mot detta tror? Om vi är lugna och fina blir bi inte attackerade? Det är bara dom jobbiga antirasisterna som kan försvara sig som åker på stryk av nazisterna? Det spelar ingen roll hur lugn och fin du är, ju fler dessa nazister blir , ja, som han i F! Sade, dom kommer bygga sina förintelseläger och dit åker den lugna fina fredade folkmassan , rätt in i gaskammaren. Och polisen? Dom skyddar dom? Det är en sjuk värld vi lever i. En värld där det tycks som om det inte finns någonting vi lärt oss av historien inte. Sex miljoner judar förintades , men vi tror inte att det kan hända igen. Tills det är försent. Nazisterna själva förnekar Förintelsen. Som om det skulle göra folk lugn. Som om nazisterna själva tycker att det var vidrigt. Ändå går det fullt ned nynazister på vår jord. Man blir bara matt. Med polisbeskydd. Jag fattar det inte.

    Gilla

   • Konst & Politik
    24 juli, 2017

    Javisst. Men tappa inte sugen Marre. De bra människorna är fler än de dåliga.Det goda vinner över det onda till slut. ❤ https://anarchyisorder.wordpress.com/2010/09/03/uppmuntran/

    Gillad av 1 person

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: