Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 20-21/7 2017. Rosa-svart Pride.

Världen: Ju grönare stad dess bättre. Treepedia är en sajt som jämför trädbeståndet i storstäder. Fascinerande. Och jag vet att många av min bloggs läsare också älskar träd. http://senseable.mit.edu/treepedia Tipstack till G.D.!

Sverige: Susanne Sjöstedt missade några små detaljer i sin upphetsade krönika i Allehanda 11/7 om G20: http://www.allehanda.se/opinion/ledare/susanne-sjostedt-s-extremister-vill-inte-ha-demokrati-de-vill-bara-forstora Hon drar bl.a. paralleller mellan toppmötena i Hamburg och Göteborg.


Det var polisen som startade kravallerna i Göteborg 2001 med den olagliga inspärrningen av aktivister på Hvidtfeldska och med att skjuta Hannes Westberg i ryggen. De kravaller som blev en reaktion på detta varade i högst 15 minuter; jag var själv där. Också i Hamburg var det polisen som orsakade kravallerna genom att ”visa vem som bestämmer här” med oprovocerat våld. Man hade kunnat undvika kravaller genom att lämna demonstranterna ifred.


Det var samma vänsteraktivister som deltog i upploppet tillsammans med  en del andra som städade upp efter kravallerna. Att inte de många fredliga seminarierna och mötena i Göteborg resp. Hamburg fick mer uppmärksamhet än de kortvariga bråken beror framförallt på den borgerliga pressens sensationslystnad och där har Sjöstedt nu dragit sitt strå till stacken. Sjöstedt skriver vidare att vi ”inte vill ha demokrati” och också detta är en missuppfattning. Den radikala vänstern vill ha mer demokrati – mycket mer – och även över ekonomin.


De verkliga våldsverkarna – med tillgång till bombplan – fanns inte utanför G20-mötet utan innanför. Men jag förstår att det känns bekvämare att hetsa mot inbillade ”extremister som vill förstöra” utomlands än att skriva om nazister i Almedalen mitt i det politiska Sverige. Inte en siffra rätt. Bättre lycka nästa gång!


Sverige: Uttalande om sopstrejken på Reno: ”Vi uppmanar alla att bojkotta företaget. Både kunder och arbetare. Sopgubbarna har sagt upp sig, är på semester, några är sjukskrivna, någon jobbar. De som enligt uppgift nu kör sopbilarna är inga riktiga sopgubbar, utan nybörjare. Sopberget i Stockholm bara växer! Så fort stockholmarna kommer tillbaka från semestern exploderar sopmängderna i soprummen. Den första oktober svämmar Södermalm och Östermalm också över av sopberg, om Reno Norden tar över efter Liselotte Lööf. Vi börjar gärna hämta sopor igen, men inte på Reno Nordens villkor” (Internationalen). Och Proletären har en intervju med Peter Börjesson som är talesperson för sopåkarna här: ”Vi viker inte ner oss!” http://www.proletaren.se/inrikes-arbetsmarknad/strejkande-sophamtare-jag-ar-overtygad-om-att-vi-har-stockholmarna-pa-var-sida


Malmö/Lund: Icke-militaristiska och humanitära tänkesätt har blivit något som aktivt motarbetas, skriver företrädare för Svenska freds- och skiljedomsföreningens lokalförening Lund-Malmö (Fria).


Konsten: Rosa-svart Pride coming up!


rosa

***

Övrigt: Eftersom portalen ”gatorna.info” för ögonblicket ligger nere, kommer här min slutreplik till den ihärdiga signaturen Ultravänster.

Kära Ultravänster. Har faktiskt inte märkt att någon försökt hindra dig från att skriva som du antyder men jag ser själv inte fram mot två kilometer postmodern metafysik för då skulle jag inte vara sanningsenlig. Den framgångsrika No G20-aktionen attackeras just nu mycket ivrigt på alla borgerliga ledarsidor och alla kamrater i Hamburg är inte släppta än så den interna masochismen känns inte som mest akut. Dessutom läste jag nyss på Flashback en uppmaning till att trolla gatorna.info. Att sajten just nu ligger nere har kanske något samband med det? Därmed avslutar jag denna diskussion åtminstone för min del.

Mkh Konst och Politik.

***

2 kommentarer på “Krönika 20-21/7 2017. Rosa-svart Pride.

 1. marreallday
  20 juli, 2017

  Kanske inte Sjöstedt har så mycket att säga mig längre snart.

  Gilla

  • Konst & Politik
   20 juli, 2017

   Hej igen Marre! De borgerliga ledarsidorna är som papegojor när det gäller G20, det är samma ramsa överallt. Det vore intressantare att berätta om innehållet i de många mötena, det är bara Internationalen och zaramis.se som gjort det. Nej, Sjöstedt tillför inte precis något.

   Gillad av 1 person

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 juli, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: