Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 19-20/7 2017. Lill-Ryssland.

Världen: De Moskvastödda separatisterna i östra Ukraina utropade i dag en ny stat som ska omfatta hela nuvarande Ukraina, med nära band till Ryssland och heta Lill-Ryssland (SR).

Sverige: Våra skattepengar pumpas in i en institution, Nationella Samordnaren mot Våldsbejakande Extremism, som bevisligen inte är vuxen uppgiften, inte sitter på rätt kompetens eller ens förstår att hålla extremisterna kort, varken i sociala medier eller i sina egna referensgrupper. Lägg ner Samordnaren och satsa pengarna där de behövs! skriver Jonas Lundgren i aktuelltfokus.

Sverige: En miljardär betalar lägre skatt
än en kassörska på Willys. Det rapporterade Dagens ETC i en granskning för ett par veckor sedan. Nu samlar rörelsen Skiftet in underskrifter för att stoppa de svenska miljardärernas skattesmitningar. För ett par veckor sedan granskade Dagens ETC de 1 000 rikaste i Sverige. I granskningen framkom att kassörskan Lilian på Willys betalar större andel av sin lön i skatt än Antonia Ax:son Johnsson, miljardären som äger koncernen. Det vill nätverket Skiftet ändra på. – Vi tycker att det är ganska stötande att en kassörska kan betala mer i skatt än vad den som äger butikerna gör. Vi tycker inte att det är mer än rimligt att miljardärer har samma andel skatt på sina inkomster och tillgångar som en vanlig inkomsttagare, säger Robin Zachari på Skiftet (ETC).


Malmö/Lund: Även barn och ungdomar
som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) kan botas genom ett par timmars behandling. Det framgår av nya rön från forskare vid Lunds universitet i samarbete med kollegor från Amsterdam.
PTSD är ett allvarligt tillstånd som kan drabba den som utsatts för en traumatisk händelse, exempelvis terrordåd, trafikolycka, våldtäkt eller förlust av en nära anhörig. Forskare har tidigare visat att vuxna kan behandlas effektivt med ögonrörelseterapi (EMDR) eller kognitiv beteendeterapi, och nu står det klart att metoden fungerar också för barn och ungdomar (SkD).


Konsten: Vattentornet på Rud förvandlades till ett kreativt centrum. Doften av sprayfärger låg tung runt det gamla vattentornet på Rud i Karlstad under söndagen. Där pågick för tredje året i rad arrangemanget Power of styles där ett 20-tal personer målade tornets betongväggar med graffiti (nwt.se).


karlstad

Courtesy Ares, foto Mikael Lindblom.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 juli, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: