Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 18-19/7 2017. Våld och ”våld”.

Världen: G20: ”Jag tycker att det är konstigt att prata om demonstranternas ”våld” när de har folk som Erdogan på besök. Att folk slänger sten känns som väldigt futtigt i jämförelse med att många av de här regeringarna som fanns representerade på mötet ägnar sig åt bombkampanjer mot sina grannar, mot sin egen befolkning eller mot befolkningen på andra sidan världen. Det är inget härligt gäng, liksom” säger en deltagare i No G20- protesterna i Hamburg som reaktion på den vanliga förutsägbara och oproportionella  ”våldsvänster”-diskussionen i borgarmedia (ETC). Polisens beslut att  ”visa vem som bestämmer” utlöste kravallerna, det hade varit mer konstruktivt att lämna demonstranterna i fred. Fast nu rörde det sig ju inte om nazister.

Sverige: Polisen ska få nya befogenheter ”i sin jakt på terrorister”. Partierna vill lätta på sekretessen mellan myndigheter, säkra SÄPO:s tillgång till signalspaning och pröva fotboja på misstänkta säkerhetshot. Det ska bli lättare att använda kameraövervakning och att kalla in militärer. Regler ska skärpas och straffen bli hårdare (AB).

En fråga inställer sig: hjälper detta mot terrorismen? Sannolikt inte. Repression av detta slag har praktiserats åtminstone sedan 9/11 2001 utan resultat eller med motsatt verkan. Säpo famlar i mörkret. En annan fråga som borde undersökas är vilka länder som har mest respektive minst terrorism över tiden och hur dom länderna ser ut. Hela samhället borde genomlysas, det duger troligtvis inte med små polisiära knep och knåp.

Malmö/Lund: Sveriges bästa schackspelare har en sak gemensamt – de är alla skåningar. Guldet i årets schack-SM gick för fjärde gången till lundabon Hans Tikkanen (SkD).

Konsten: Darian Rodriguez Mederos, cubansk habil porträttmålare med hyperrealistisk eller friare ansats.


mederos

Courtesy Darian Rodriguez Mederos.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: