Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 11-12/7 2017. Alldeles, alldeles, underbart.

Världen: Den efterföljande G20-diskussionen fick nyss en höjdpunkt på sajten gatorna.info. Signaturen ”Ultravänster” klagade på aktivism i allmänhet och toppmötesaktivism i synnerhet – som han inte ansåg vara tillräckligt proletär med mera. Svaret är något av det bästa jag har läst på länge. https://gatorna.info/threads/aktivismens-dilemma-svar-pa-text-om-g20-711/ Naturligtvis av en anarkistisk kamrat. Och diskussionen fortsätter.

Sverige: Vilka ord finns kvar när nazisterna nu flyttar fram sina positioner? frågar Hanne Kjöller i ännu en egendomlig artikel i Expressen, som vanligt med udden mot vänstern (!) http://www.expressen.se/kronikorer/hanne-kjoller/vilka-ord-finns-kvar-nar-nazisterna-nu-nyss flyttar-fram-sina-positioner/ Hur många som helst säger jag, vårt ordförråd är i stort sett obegränsat. Svensson på Zaramis.se ger henne svar på tal här: http://blog.zaramis.se/2017/07/11/nazisterna-brer-ut-sig-borgarna-tycker-det-ar-vansterns-fel/


Malmö/Lund: Underbart sommarväder.
Underbart sommarväder. Underbart sommarväder.

Konsten: Graffitilegenden Pärra Andreassons beställningsverk ”Vila i frid Osman, Simon och Hasan” från 2013, älskad av hela förorten, har mött motstånd från moderater och plockats ner; en historia som nu går i repris i pressen. Ingen verkar vara medveten om att R.I.P.-målningar sedan länge är en etablerad genre inom konsten och graffitin över hela världen. Så här skrev den världsberömda fotografen Martha Cooper i sin bok ”R.I.P.: Memorial Wall Art” redan 2002:

”En gång förundrade spraykungarna i New Yorks tunnelbanor världen med sina exklusiva graffitibilder. Nu har en ny generation konstnärer slagit sig på gatorna och dekorerar stadens murar med minnesmärken till de tragiska och förtida dödsfallen hos vänner och kära. ”R.I.P.: Memorial Wall Art”, visar det bästa av en livlig gatukonstvåg och innehåller färgfotografier av minnesmärken från Harlem och Lower East Side, South Bronx och Brooklyn, samt de berörande berättelserna bakom dem. Offren för skott, olyckor, konflikter, polismord och narkotikarelaterade gängkrig kan vara borta, men tack vare dessa målningar glöms de inte: för en våldsam och likgiltig stad har också skapat en rik konstform.”

Varför skulle det vara kontroversiellt att konsten speglar verkligheten?


rip

Courtesy Martha Cooper.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 juli, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: