Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 8-9/7 2017. Bildernas makt: 1000 Gestalten.

Världen: G20 i Hamburg. ”Det offentliga rummet blir den politiska arena som först attackeras när den ekonomiska makten vill tysta sina meningsmotståndare. I Hamburg patrullerar poliser över torgen och skingrar folkmassorna, pausar grundläggande demokratiska rättigheter samtidigt som världsledarna diskuterar och institutionaliserar den världsmarknad som kommit att styra våra politiska rättigheter globalt” skriver Elina Pahnke. ”G20 är en symbol för hur odemokratiskt vårt samhälle är: Hur ledarna för världens rikaste länder tillåts fatta beslut som påverkar hela mänsklighetens framtid, långt över huvudena på dem som berörs, säger Christopher, aktivist från Helsingborg” (SDS).

Sverige: Rysk tv om Kent Ekeroth (aktuelltfokus).Malmö/Lund: Lunds kommun är sämst i Skåne på mottagande av nyanlända flyktingar. Av närmare 22 000 kommunplacerade i hela Sverige i fjol har cirka 300 ännu inte fått flytta till sin nya kommun. Drygt 50 hör hemma i Lund (SDS).

Konsten: G20-protest. Protestanterna som var täckta av grå lera såg ut som en del av någon zombieapokalypsskräckfilm när de gick från alla delar av den tyska staden till det centrala torget i en aktion med titeln ”1000 Gestalten”. En av arrangörerna, Catalina Lopez, sa: ”Målet med vår uppgift idag är att ge människor motivationen att bli politiskt engagerade igen. Vi vill skapa en bild, för vi tror på bildernas makt… vi vill motivera människor att delta, att delta i den politiska processen”. Dagens demonstration var en del av det övergripande temat för G20-protesterna.


G20protest

1000 Gestalten. Courtesy Catalina Lopez et al.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 juli, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: