Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27-28/6 2017. Åldersmaktsordningen.

Världen: ”Nazisvin!” Protester mot English Defense League och anti-fascistisk blockad i London. Antifascister fördes bort av polisen under en demonstration mot EDL i centrala London i lördags – men motståndet fortsätter.

Världen: USA:s högsta domstol har beslutat att ta upp frågan om Trumps inreseförbud för medborgare från sex i huvudsak muslimska länder. HD beslutade också att delvis häva tidigare domstolars beslut att blockera frågan. Det innebär att delar av förbudsförslaget nu kan bli verklighet – med omedelbar verkan (AB).

Sverige: Under en motorvägsbro ligger 23-årige Dimitri och sover i sin nya bostad – en skrotfärdig bil på en undanskymd parkeringsplats. En alternativ bostadsmarknad för fattiga EU-migranter växer när anonymt registrerade bilar nu säljs som bostäder. Bilhandlaren Hasse Stenberg, 63, är en av profitörerna på den nya marknaden.- Jag njuter av tillvaron och reser på någon kryssning och så, eller en båttur ut på havet, säger den hårt skuldsatte bilmålvakten i förhör (Expressen). Vidrigt, nästan värre än flyktingprofitören Bert Karlsson. Det borde finnas en lag mot dessa moraliskt fördärvade rika parasiter.

Malmö/Lund: ”Att unga nekas möjligheten att organisera sig själva är varken nytt eller förvånansvärt. Unga utesluts dagligen från demokratin på grund av åldersmaktsordningen. Åldersmaktsordningen är en maktordning precis som rasmaktsordningen eller könsmaktsordningen. Den gör att en grupp, i det här fallet vi unga; underställs en annan grupp på sin egen bekostnad, i detta fallet vuxna. Åldersmaktsordningen gör att jag som skrivit denna debattartikel inte kommer att tas på allvar på grund av min ålder – jag anses inte förstå och därför ska jag inte lyssnas på. Återigen, så är det inte. Åldersmaktsordningen gör att alla riksdagsledamöter och hela regeringen består av vuxna, och samtidigt kan de bestämma i frågor som direkt rör oss unga och utan att konsultera oss. Vi får heller inte delta i demokratin genom att rösta”.

Detta skrev Hugo Holmberg i SDS i våras. Sen dess har Lunds Ungdomsråd bildats och börjat med egna aktiviteter eftersom det kommunalt styrda Ungdomstinget (som var polisens och politikernas sätt att kontra vänsterns inflytande på unga i Lund) inte fungerat. Ett bra initiativ som verkligen är av nöden. Jag vet själv hur det var att vara ung och diskriminerad i Lund på 1960-talet och allt för lite har förändrats sen dess. Ni behövs – lycka till!

Och glöm inte att inte bara mycket unga utan också mycket gamla betraktas som irrelevanta och diskrimineras på grund av ålder. Vare sig man är under 18 eller över 65 har man mänskliga rättigheter.


Konsten: Latuff: Juridikens dag i Turkiet.


latuff

***

Citatet: ”Jag längtar efter en värld utan design”. — Stefan Sundström, musiker, i ETC.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: