Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 25-26/6 (2) 2017. Anarkistiska Bokmässan.

Jag sätter ansiktet mot solen, blundar och njuter. Solen strilar genom lövverket. Bakom mina ögonlock efterbilder i blått och lila. Here comes the Sun. Tack!

Världen: CHP-ledaren Kemal Kilicdaroglu har snart gått halva vägen mellan Ankara och Istanbul. Det är en marsch för rättvisa. Tusentals personer har slutit upp längs vägen. – Nu sover inte Erdogan fridfullt om natten, säger Kemal Kilicdaroglu till DN.

Sverige: Fria.nu på Anarkistiska Bokmässan, Midsommargården i Stockholm. ”Var befinner sig anarkismen i dag?– Enligt min åsikt håller den på att få nytt liv. Jag tror ingen är riktigt säker på vilken form det ska ta, men människor är beredda att börja tänkta och ifrågasätta de traditionella politiska formerna. Vi befinner oss i en övergångsfas där människor söker alternativ och jag tror att anarkism är ett av dem, och för mig det mest radikala, som säger att vi tolererar inte någon form av förtryck över huvud taget. Det är inte som att vi har ett färdigt program, men det pågår mycket nätverkande”.

Sverige: Majoriteten av Sveriges utsatta områden ligger i liberala och högerstyrda kommuner. Det står klart efter polisens rapport om Sveriges värsta klassamhällen där kriminella konstellationer riskerar att ta över de offentliga rummen (aktuelltfokus).


Malmö/Lund: Malmös stadsjurist: Malmö måste ge nödbistånd
till gömda papperslösa. Kan Malmö sluta ge socialt stöd till barnfamiljer som fått avslag på asylansökan och gömmer sig i staden för att slippa tvångsutvisning? Nej, enligt stadsjurist Natalie Glotz Stade som tolkat en ny vägledande dom (SDS).

Konsten: Carlo Carrá. En av futurismens centralgestalter, anarkist i ungdomen men senare med en dragning åt metafysik. Den italienska futurismen gick åt höger men den ryska gick åt vänster.


carra

Courtesy Carlo Carrá: The Funeral of the Anarchist Galli, 1911, oil on canvas.

***

Boktips: Paul Mason: Postkapitalism – vår gemensamma framtid. Ordfront 2017.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: