Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MIDSOMMARNATTENS MAGI.

Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet i främst norra Europa och infaller i Sverige numera under perioden 19–26 juni, med inledande högtidsafton infallande på fredagen 19–25 juni (några år därför sammanfallande med sommarsolståndet). Midsommarafton var höjdpunkten på sommarhalvårets fester, speciellt för de unga. Ett talesätt säger att ”midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång”. Det stämmer – den vanligaste födelsedagen i Sverige är 22 mars – om man räknar nio månader bakåt i tiden hamnar man nästan exakt på midsommarveckan!

 

zorn2

Misommardans. Målning av Anders Zorn.

 

Midsommarstången är midsommarens främsta attribut. Det vi i Sverige kallar midsommarstång, kallas i andra länder majstång (jfr eng. ”Maypole”). Ordet majstång kommer inte från månaden maj, utan från ordet ”maja”, som betyder ’att smycka med löv’. Att maja, det vill säga att pryda med löv, är känt sedan mycket länge i Sverige, liksom midsommarstången. En del av bruket att sätta löv i åkrarna har en viss koppling till magiska föreställningar om att åkerns gröda på så sätt skyddas från missväxt.


jordgubbar


Nypotatis, sill, gräddfil, gräslök och jordgubbar. Blomsterkrans i håret. Sju sorters blommor under huvudkudden gör att du drömmer om din tillkommande. I Dalarna med sin undersköna natur är midsommar den viktigaste högtiden på året och sedan urminnes tider spelar den en viktig roll i bondesamhället, med lövad stång olika utformad för varje ort och spelmansstämmor. De uråldriga megalitiska minnesmärkena har alla en markering för sommarsolståndet, som ursprungligen var en fruktbarhetsrit till kristna prästers förskräckelse.. William Shakespears skådespel ”En midsommarnattsdröm” brukar framföras vid denna tid, och fem olika intriger vävs samman där med Puck, Oberon och Titania. Naturens mytiska väsen, älvor och naturandar väcks till liv med festivitas i den ljumma månbelysta natten. Ja, midsommaren är verkligen magisk, med eller utan berusning.

 

oberonTitania JosephineWall

Josephine Wall: Oberon and Titania.

 

Litteratur: Wall, Tora: Magic at Midsummer. Past and Present Beliefs Concerning Love and Divination. I: The Ritual Year and Ritual Diversity. Göteborg 2007.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: