Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 2-3/6 2017. Barockmåleri.

Världen: EU-kommissionens ”sociala pelare”. EU-kommissionens ”sociala pelare” består av 20 punkter inom tre områden: jämbördiga möjligheter och tillträde till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsförhållanden och socialt skydd och inkludering. Den svenska regeringen ser de 20 punkterna och helheten som en ”stor framgång”. De presenterades av EU-kommissionen på en presskonferens i slutet av april (AB).

Detta låter bra – särskilt för socialdemokrater och andra reformister. Show, don´t tell! Kapitalet låter sig näppeligen övertalas om en jämn och hög levnadsnivå för alla. Personligen tror jag bara det går att uppnå genom revolution. Ojämlikhet har nämligen ett egenvärde för de rika.

Världen: Aktivister gripna vid Ivanka Trumps fabrik i Kina.
Nu har återigen president Trumps rådgivare och dotter Ivanka Trump hamnat i fokus för sina affärer utomlands. Det gäller en fabrik i Kina som tillverkar skor för Ivanka Trumps varumärke. En man har gripits och två är försvunna från den aktivistgrupp som avslöjat dåliga arbetsförhållandena på skofabriken (SVT). Sådan far, sådan dotter.

Sverige: De svenska eljättarna fortsätter att höja sina elnätsavgifter.
Om en månad kommer Eon chockhöja sina avgifter med i genomsnitt 10 procent. Enligt Dagens industri påverkas en miljon kunder av höjningen och detta utan att höjningen motsvarar några redovisade ökade kostnader. Det är skandal att detta får fortsätta, det är rent ocker och lurendrejeri.

Sverige: Betyg från fjärde klass inte populärt.
Intresset för att delta i försöksverksamheten med betyg från och med årskurs fyra har mött extremt svalt intresse. Blott tolv skolor i hela landet har ansökt till Skolverket. – Min personliga åsikt är att det här är något man borde glömma från början till slut, säger oberoende skolexperten Per Kornhall (AB).

Konsten: Den fantastiska utställningen ”I Napolis ljus: Konst av Francesco De Mura” är den första någonsin som ägnas åt den napolitanske barockmålaren som levde 1696-1782. Den upptar tre små gallerier på Frances Lehman Loeb Art Center på Vassar College i Poughkeepsie, New York. Den har tre teckningar och 37 målningar av konstnären, samt två verk av Corrado Giaquinto och ett av Giacinto Diano, en elev till De Mura (The Art Newspaper).


deMura

Courtesy Francesco de Mura, The Visitation of Mary and Elisabeth, c:a 1752.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: