Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Kvantbiologi i korthet.

Från en.wikipedia.org., utdrag. Övers. S. Jacobson 2017.

Kvantbiologi avser tillämpningar av kvantmekanik och teoretisk kemi på biologiska objekt och problem. Många biologiska processer involverar omvandling av energi till former som är användbara för kemiska omvandlingar och som är kvantmekaniska till sin natur. Sådana processer innefattar kemiska reaktioner, ljusabsorption, bildning av exciterade elektroniska tillstånd, överföring av excitationsenergi, och överföringen av elektroner och protoner (vätejoner) i kemiska processer såsom fotosyntes och cellandningen. Kvantbiologi kan använda beräkningar för att modellera biologiska interaktioner i ljuset av kvantmekaniska effekter. Kvantbiologi avser påverkan av icke-triviala kvantfenomen, i motsats till de så kallade triviala kvantfenomen som förekommer i all biologisk reduktion till grundläggande fysik.

Historia.

Tidiga pionjärer inom kvantfysik såg tillämpningar av kvantmekanik i biologiska problem. Erwin Schrödinger publicerade Vad är livet? 1944 som diskuterar tillämpningar av kvantmekanik i biologi. Schrödinger introducerade idén om en ”aperiodisk kristall” som innehöll genetisk information i sin konfiguration av kovalenta kemiska bindningar. Han föreslog vidare att mutationer introduceras av ”kvantsprång.” Andra pionjärer som Niels Bohr, Pascual Jordan och Max Delbrück hävdade att kvantidén om komplementaritet var grundläggande för livsvetenskaperna. Per-Olov Löwdin diskuterade 1963 protontunnling som en annan mekanism för DNA-mutation. I sin uppsats presenterade han ett nytt område för studier som kan kallas ”kvantbiologi.”

Tillämpningar.

Fotosyntes, Syn, Enzymatisk aktivitet, Magnetoreception.Andra exempel på kvantfenomen i biologiska system innefattar lukt, omvandling av kemisk energi till rörelse, DNA-mutationen och Brownska motorer i många cellulära processer.

artificial_photosynthesisjpg

Ill.: Artificial photosynthesis. Courtesy AoV.

2 kommentarer på “Kvantbiologi i korthet.

  1. Pingback: Kvantvenskapen säger att du alltid har existerat och alltid kommer att existera. | Konst & Politik

  2. Pingback: Parapsykologiska personligheter, del 4. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: