Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 31/5-2/6 2017. YPG tränger tillbaka IS och står nu utanför Raqqa!

Världen: Tyskland stoppar tills vidare ut- och avvisningar till Afghanistans huvudstad Kabul efter det svåra bombdådet som krävt minst 80 liv. Men Sverige följer inte Berlins exempel – som vi såg i den brutala massdeportationen från Sturup till Kabul igår. Skamligt, Migrationsverket! Skamligt svenska Staten!

Världen: Syrien. I en operation som godkänts av svenska myndigheter
har två nordeuropeiska medlemmar i terrorgruppen IS tagits tillfånga i Syrien, rapporterar TV4 Nyheterna. Operationen genomfördes tillsammans med kurdledda styrkor och de båda personerna förhörs nu på hemlig ort i det kurdstyrda området i norra Syrien. När IS pressas allt mer i området börjar avhoppen komma från gruppen. De båda tillfångatagna, båda i 20-årsåldern och hemmahörande i norra Europa, deserterade från IS för ett par veckor sedan. De kontaktade svensken Jesper Söder, som är frivillig i striderna hos den kurdiska YPG-milisen, via sociala nätverk och sedan överlämnade de sig till YPG (AB).

YPG står nu bara en kilometer utanför Raqqa och slutstriden är nära.

Världen: Slovakien. Partiet hetsar mot romer, hyllar nazistkollaboratörer och håller sig med ett eget paramilitärt garde. Nu vill åklagare förbjuda det slovakiska parlamentspartiet. Ett förslag om att upplösa det högerextrema partiet Ľudová strana Naše, ĽSNS (Folkets parti vårt Slovakien), har lämnats till Högsta domstolen. Enligt åklagaren är partiets mål att nedmontera demokratin (expo).

Sverige: Moderaterna bävar inför ett fruktat ras i SCB:s stora partisympatiundersökning samtidigt som partiledaren Anna Kinberg Batra möts av missnöje och rykten om avgångskrav (AB). Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, kräver att partiledaren Anna Kinberg Batra avgår. Han blir därmed först ut av ledande moderater att öppet kräva att hon lämnar.

The harder they come, the harder they go.

Malmö/Lund: Lunds kommun har fått utmärkelsen ”Bästa avfallsverksamhet” för 2016. Priset delades ut under branschorganisationen Avfall Sveriges årsmöte i Örebro den 30 maj (mynewsdesk). Det framgår inte om priset också syftar på vissa politiker.

Konsten: Porträtt av Hans Jaeger (1854-1910)
författare, anarkist och bohem (Sorte Fane Blog).


jaeger


”…människor för vilka det moderna samhället är en övergiven, ödslig sandöken där de ingenstans kan slå sig till ro, där de bara vandrar runt och längtar efter livet efter detta. Den lilla gruppen är framtidens för tidigt födda, dess första frö, de är människor med stora behov, framtida behov som bara kan tillgodoses inom ramen för ett friare, rikare och rättvisare samhälles former som det är förbehållet framtiden att skapa – det är bohemen, bostadslös och i exil”. — Hans Jaeger: Kristianiabohemen.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: