Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 1/6 2017. USA lämnar Parisavtalet. WTF?

Världen: Donald Trump har beslutat att USA ska lämna Parisavtalet. Det uppger nyhetssajten Axios. Konsekvenserna för jordens klimat kan bli förödande eftersom USA är världens näst största koldioxidkälla.

Världen: Den 27 maj avslutades de palestinska fångarnas hungerstrejk. Då hade det gått 40 dagar sedan 1500 palestinier i ockupations-makten Israels fängelser slutade äta. Issa Qarage, chef för Palestinska fångarnas kommission, sade på en presskonferens att fångarna hade fått igenom 80 procent av sina krav (Proletären).

Världen: Frankrike: Undantagslagar används för att begränsa demonstrationsfriheten. En ny rapport från Amnesty International, ”A right not a threat: Disproportionate restrictions on demonstrations under the State of Emergency in France” visar hur både rörelsefriheten och mötesfriheten begränsats i Frankrike sedan undantagslagarna infördes. Bland annat har hundratals miljö- och arbetsrättsaktivister hindrats från att delta i protester (Amnesty). Bild courtesy Amnesty International.


crs

Demonstrationen den 19 mars 2017 i Paris där Amnestys observatörer fanns på plats.


Sverige: ”…till skillnad från Johan Hakelius (Expr. 27/5) vänder jag ilskan mot de makthavare som för sina ekonomiska och geopolitiska intressens skull bombar och förstör stora delar av Mellanöstern, Yemen och Mali, bara för att ta några exempel. Deras spel kräver offer – och det är vi och stora delar av den muslimska världen som får lida på grund av det. Och det är när vi vänder vår ilska mot dessa makthavare som vi kan bedriva ett effektivt politiskt arbete”, skriver Anna Herdy i Flamman i debatten om reaktionerna på terrorismen.

Sverige: På sin färd mot den politiska avgrunden har Jan Myrdal nu kommit ut som Förintelseförnekare. http://www.fib.se/article/skriftstaellning-foerintelsefoernekelse Det är inget mindre än en tragedi. Man önskar att boken om Naxaliterna hade blivit hans sista och därmed ett mer värdigt avslut på en lång skrivarbana.

Konsten: Vad vill vi med konst och kultur i Norrtälje kommun? Det är rubriken för det uppropsmöte som Norrtälje ateljéförening bjuder in till den 12 juni. – Det handlar om hur vi ska få ett samhällsklimat där man förstår vikten av kultur och sambandet mellan kultur och hälsa, säger konstnären Ina Eriksson. – Vi vill lyfta betydelsen av konst och kultur i en positiv samhällsutveckling. Noa har hyrt lokaler på Campus Roslagen sedan 2003. Under våren har de fått besked att de måste flytta, eftersom annan verksamhet ska in i lokalerna. Oavsett hur det går med lokalfrågan ser föreningen det som angeläget att starta ett upprop kring konst och kultur i Norrtälje (Norrtälje Tidning).

Citatet: ”Fördelen med undersökande journalistik i tryckta medier är att man där slipper all förbannad hissmusik som stör framställningen”. – Jan Guillou, krönikör i AB.


lovepeace.jp

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: