Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 28-29/5 2017. Kalhugg trollskogen!

Världen:  G7-länderna är överens om att trappa upp kampen mot terroristpropaganda. ”G7 uppmanar leverantörer av kommunikationstjänster och sociala medieföretag att påtagligt öka sina ansträngningar att ta itu med terroristinnehåll”, heter det i ett uttalande från mötet i Taormina på Sicilien (AB).

Det senaste omskrivna fallet var när Svenska Institutet tvingades blockera en uppsjö hat, hot och nazitroll på sin hemsida. Sydsvenskans ledarskribent blev blockad, möjligen för att han länkat till Nya Tider i ett av sina inlägg på Svenska Institutets hemsida. Kommentarsfälten i media har nu nästan försvunnit. Alla borde blockera högerextremt näthat överallt. Antifascism är alltid självförsvar.

Däremot är det riktigt som aktuelltfokus påpekar att ”extremism” är ett farligt luddigt begrepp i sammanhanget eftersom även antirasistiska eller antifascistiska uttryck kan drabbas, och man exemplifierar med inlägg om den kurdiska frihetskampen som censurerats av Facebook. Kurderna slåss som bekant mot terrorismen vilket kan vara bra att känna till. Facebook har flera gånger kritiserats för liknande, svårbegriplig censur. Man kan inte använda begrepp utan definitioner som godtyckligt vapen, och det är handlingar som högerextrema hatbrott som ska bekämpas, inte politik eller religion per se.


Sverige: Miljöpartiet vill begränsa antalet bilar i städerna.
Genom att sätta ett nytt nationellt mål vill de gröna ”ta ned bilen från piedestalen”. – Bilen ska få finnas, men inte dominera, säger miljöminister Karolina Skog (MP). Ett alldeles utmärkt förslag. Om sen alla bilar på sikt är eldrivna blir säkert miljön tacksam.

Malmö/Lund: I torsdags var det Kakdag på populära India Däck Bokcafe med smarriga bakverk och mycket folk. Yum! Välbesökt också i fredags. Hjälp oss gärna att hålla öppet under sommaren – kom in och volontera – du blir väl omhändertagen och varmt uppskattad!

Konsten: Konstnären Sigrid Hjertén (1885-1948) uppmärksammas i en ny bok av Görel Cavalli-Björkman: Kvinna i avantgardet. Sigrid Hjertén – liv och verk, Bonniers 2017. Hon var Matisse’s favoritelev, gift med Isaac Grünewald och en av de främsta i samtiden, som sedan tyvärr fick ett tragiskt slut genom en misslyckad lobotomi på Beckomberga. Men det är hennes livfulla och frisinnade målningar vi bör minnas henne för.


Sigrid Hjertén

Courtesy Sigrid Hjertén.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: