Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ANARKISTISKA GUERILLAN IRPGF I ROJAVA: VILKA VI ÄR OCH VAD VI STRIDER FÖR.

Sv. övers. S. Jacobson 2017.

 

 

Till kamraterna, revolutionärerna, partisanerna och guerillorna som kämpar, har kämpat och dött
Till dem som fortsätter att slåss och offra för befrielsen och en ny värld
Till våra kamrater som hålls i fängelsehålorna i Staten och huvudstaden
Till dem som tyst lider under tyranniet
Till de okända martyrerna.

Internationella revolutionära folks guerilla-styrkor (IRPGF) Werin Barîkadan! Som anarkister och medlemmar av IRPGF inser vi att endast våld legitimerar staten och dess auktoritet. Vi bör inte erkänna några gränser, nationer eller stater som legitima. För att antifascismen ska vara effektiv måste den vara våldsam; krossa fascisterna och deras organisationer och bränna och plundra deras territorier. Vi känner igen våra fienders mänsklighet men vi inser att de gett upp sin mänsklighet när de ingår i ett korståg för att förtrycka andra människor och gripa den statliga makten. Vi kommer att försvara våra områden och alla förtryckta människor var de än är. Därför tillkännager vi skapandet av det internationella Revolutionary People’s Guerrilla Forces (IRPGF) för att försvara revolutionen i Rojava och alla som befinner sig under fascismens järnhäl. Kamraterna i IRPGF är en blandning av anarkister som är engagerade i militanta åtgärder för att uppnå revolutionära mål. Vi är alla engagerade anti-fascister, anti-kapitalister, anti-imperialister och mot alla former av patriarkat och hierarki. Vi förklarar vårt stöd till och allians med YPJ / YPG, PKK och International Freedom Battalion inklusive dess medlemsorganisationer. Vi förklarar vår öppna kamp mot alla Imperialistiska, fascistiska och kontrarevolutionära styrkor.
Vilka vi är.
Det internationella revolutionära folks guerilla-styrkor (IRPGF) är ett militant beväpnad självorganiserad och horisontell arbetarkollektiv för att försvara sociala revolutioner runt om i världen, för att konfrontera huvudstaden och staten direkt och främja anarkismen. Vi erkänner och bekräftar den principiella åtgärden som innebär principiella politiska krav. Vi är inte ett politiskt parti eller en plattform utan snarare ett beväpnat kollektiv bestående av kamrater med olika anarkistiska ståndpunkter. IRPGF: s kollektiva enhet manifesterar sig i praxis av militant handling som vi anser är en förutsättning för att uppnå befrielse. Vår roll är tvåfaldig; Att vara en väpnad styrka som kan försvara emancipatoriska sociala revolutioner runt om i världen samtidigt som det är en kraft som är kapabel till uppror och kamp mot alla patriarkala former av makt var de än existerar. Vi går inte in i konfliktszoner med avsikt att ta kommandot utan snarare att behålla vår självständighet som en kollektiv, att kämpa tillsammans med andra väpnade grupper i solidaritet med de som är förtryckta, utnyttjas och står inför förintelse. IRPGF anser att kollektiva åtgärder, solidaritet och enhet är nödvändiga för kampen. Internationell Solidaritet är de förtrycktas mest kraftfulla vapen.
Högerextremismens utbredning är, för IRPGF, den direkta funktionen och resultatet av den fortsatta desillusioneringen av folket med avseende på deras regeringar och den pågående ekonomiska krisen. Medan människor förstår att något är djupt fel med systemet, är de som kan tillhandahålla de förenklade ”svaren” de
som vill göra vinst på eller försöker dra nytta av de framväxande konflikterna och instabiliteten. De hävdar att de ger ett alternativ genom att skylla på de ”andra” : Flyktingarna, utlänningarna, muslimerna, homosexuella / transfolk, judar etc. Högern kräver en återgång till traditionella värden; Familjen, könsroller, religion och patriotism. De vill övertyga människor om en härlig guldålder av demokrati och nationell styrka som helt enkelt är en myt. Återigen: vi bevittnar att fascismen faktiskt är en följd av nyliberal demokrati. Fascism är inte motsatsen till den demokratiska Staten men bara en ytterligare potentiering av de demokratiska staternas myndighet. Medan många har glädje av uppkomsten av den högra högern och deras förmåga att fånga hjärtan, sinnen och statsmakten; finns det också många som har insett att systemet är och alltid har varit ruttet. Det är här som kampen för frihet och avskaffandet av hierarkin är en ny väg framåt för mänskligheten. Kampen för revolutionen i Rojava handlar om att skapa och försvara ett sådant samhälle. Kampen för social autonomi, jämställdhet, direkt demokrati och arbetarkontrollerade industrier är kärnan i projektet i Rojava och målet för ett autonomt Kurdistan. Vi erkänner kampen mot alla former av hierarki och vi stöder den pågående revolutionen i regionen.

Vem vi strider mot.

Nationen, myndigheterna, kapitalet och den sociala hierarkin är fiender till en befriad värld och därför fiender till oss alla. Medan vi kämpar genom självkritik och kollektiv kritik av våra personliga och kollektiva internaliseringar av dessa förtryckande beteenden, attityder och praktiker, de yttre fienderna. Cheferna, tillsammans med deras arméer och poliser, måste konfronteras med kulor, bomber och dynamit. Bränder av rättvisa och frihet är rena och förbrukar alla. För oss finns ingen återgång och inget sätt att uppnå befrielse utom genom kamp. Våra samhällen kommer bara att befrias när vi förstör de få vars välstånd och makt är beroende av lidandet och utnyttjandet av många. Under tiden blir hierarkin och dominansen bara ytterligare förankrade med uppkomsten av den högra högerdelen i Europa och USA. När miljontals människor försöker undkomma krigshärdarna i Mellanöstern och Afrika i ett försök att överleva och för att rädda sina familjer och sig själva, möts de med tårgas och batonger. Staket och murar som för några decennier sedan revs ner för att välkomna dem i de östtra länderna är nu uppbyggda i snabb takt för att hålla ute de oönskade. Utomstående, utlänningar och de som är muslimska.

Varför vi strider.

Vi kämpar inte bara för att försvara livet utan för livet självt. Det liv vi kämpar för är ett av total befrielse där vi frivilligt kan välja att bilda samhällen i solidaritet och av ömsesidig hjälp med målet att både verkligen blomstra som individer och som kollektiv. Därför strider vi mot den kapitalistiska modernitetens isolering och fängelse som har avskärmat oss inte bara från varandra utan från oss själva och naturen. Gjort oss till monotona, självabsorberade och deprimerade ”zombie” konsumenter. Våra samhällen är sådana där ingen dominerar eller förtrycker men en plats där alla arbetar tillsammans för att uppnå gemensamma mål. Fria samhällen är de som inte längre står under det ständiga hotet om våld, vräkningar och kapitalistiska marknadsvärden och spekulationer, utan är platser som hör till samhällets medlemmar som helhet och som kan ekologiskt samexistera med planeten. Vår gemensamma styrka lägger grunden för ett fritt liv där vi kan råda över och överträffa hierarkiska relationer och bli autentiska människor fria från de identiteter som systematiskt åläggs oss. Den nuvarande sociala revolutionen i Rojava (Västra Kurdistan – Syrien) är epicentret för en sådan kamp. Den är en av de största smältdeglarna av militant självorganiserad och autonom revolutionär praxis av i det 21:a århundradet. Inom ett brutalt inbördeskrig i Syrien som har kostat uppåt en halv miljon liv har de kurdiska folken tillsammans med andra etniska grupper, inklusive Ezidis, araber, assyrier, armenier, turkmener och cirkassaner liksom utlänningar från andra länder utanför regionen stått upp mot barbariet hos både Bashar al-Assad och den isokratiska totalitarianismen i Daesh (ISIS) för att skapa en demokratisk enhet som överskrider den arketypiska folkstaten.

”Vi är inte minst rädda för ruiner. Vi kommer att besitta jorden. Det finns inte det minsta tvivel om det … Vi bär en ny värld här i våra hjärtan och den världen växer i denna minut.” – Buenaventura Durruti.

 


anarchy_rojava

***

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 maj, 2017 av i * KRÖNIKAN, Rojava och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: