Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27-28/5 2017. Atombombas – nej tack, Nato!

Världen: Det väntar hårda möten och troligen stora protester när Trump bland annat möter påve Franciskus – som han tjafsat med på avstånd. Omöjligt att se vad de båda kan enas om. Vilket förstås är bra.

Sverige: ”Nu är staten din nya fiende” skriver Martin Aagård i AB om dataviruset som lamslog världen. Inte för mig dock; Staten är min gamla fiende, nu som alltid.

Malmö/Lund: Jag var trogen medlem i Svenska Freds Malmöavdelning under tidigt sextiotal och minns med välbehag Göran Sonnevis diktuppläsningar; ”…samtidigt pågår detta USAs vidriga krig i Vietnam…” Och på det personliga planet är jag nog fortfarande pacifist om än inte radikalpacifist. Till skillnad mot de skamlöst hycklande bombliberalerna. Svenska Freds- och Skiljedomsförbundet är världens äldsta fredsförening, med idag c:a 8000 medlemmar, aktivt än idag och har gjort en god insats, alltifrån framgångsrika Aktionen mot den svensk Atombomb på femtiotalet till dagens informationsmaterial och kampanjer mot Värdlandsavtalet, Nato och den svenska vapenexporten, karta här: http://www.svenskafreds.se/node/2249

Visste du att Sverige till skillnad från exempelvis Finland och New Zeeland inte har något förbud mot införande och transporter av kärnvapen? Men Svenska Freds är inte en svensk nationell organisation (något Kajsa Ekman tyvärr fått om bakfoten); däremot är Svenska Freds antagligen mer socialdemokratisk än socialistisk) utan driver även kravet på total internationell kärnvapennedrustning. Vilket också Margot Wallström röstade för i FN (som ett kuriosum även Nordkorea!) Genom att inte gå med i Nato kan vi samtidigt undvika att bli atombombade – vilket alla länder med kärnvapen inom sina gränser riskerar vid en konflikt. Vad ett världsomfattande kärnvapenkrig (9 nationer har idag vapen som kan utplåna allt liv) innebär kräver inga förklaringar.

Och det enda bra kriget
är klasskriget. Revolutionen för mänsklighetens frigörelse. Det behöver inte ens bli våldsamt om det stöds av en folkmajoritet.


Konsten: Latuff: Trump & Erdogan.


latuff2
Courtesy Latuff 2017.

***

Citatet: ”Jag tror att Annie Lööf tycker något”. — Ingvar Persson, AB.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: