Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 24-25/5 2017. Hellre science fiction-arkitektur.

Världen: Tre personer är nu gripna för dådet i Manchester, samtliga engelska medborgare. Donald Trump säljer vapen för miljarder till den värsta terroriststaten Saudiarabien och talar samtidigt vackert om kampen mot terrorismen. Apartheidstaten Israel applåderar i kulisserna.

Högern fortsätter att gnälla om Venezuelas kris (senast Johan Norberg) som om det skulle säga något om socialismen men det gör det inte. Produktionsmedlen i Venezuela är privatägda precis som i de flesta länder, med allt vad det innebär. De positiva sidorna som kampen mot fattigdom och bostadsbrist och för jämlikhet initierades av Chavez. De negativa sidorna, förutom långvarig torka och rekordsänkt oljepris, har helt och hållet högern och den borgerliga fascismen understödda av CIA framkallat för att lamslå ekonomin och målet är en statskupp med en högerjunta. Därför fortsätter man att sabotera distributionen och använder våld. Kapitalismen är Venezuelas problem inget annat och det behövs mer av arbetarrådens socialism, inte mindre.

Sverige: Alla personer som återfinns i det olagliga romregistret har rätt till skadestånd, beslöt Justitiekanslern i dag. Polisen kan tvingas betala ut över 160 miljoner – det största skadeståndet någonsin som har drabbat staten för en enskild händelse (AB). Det är bra, men det vore ännu bättre om registret aldrig uppförts och om de ansvariga poliserna straffades men poliser står som vi vet utanför lagen.


kulturkvadranten

Malmö/Lund: Ateljéer, kaféer, växthus och teatrar.
Öresundsvägens industriområde kan bli Lunds finaste stadsdel, menar eleverna på Lunds konst- och designskola (SDS). Det låter lovande. Men Lunds finaste stadsdel är och förblir Kulturkvadranten. Ingen postmodern arkitektur i världen kan mäta sig med den (bild ovan).

Arkitekterna verkar inte kunna bygga ett vanligt korsvirkeshus eller en renässansbyggnad med handslaget tegel och ornamenterad fasad längre. Ska man absolut bygga nytt på ett modernare sätt borde det vara radikalt futuristiskt som i science-fictionfilmer, inte dessa monotona, fantasilösa prefabricerade betonglådor.

Konsten: Lunds nya stadsdel?


nystadsdel


***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 maj, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: