Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 20-21/5 2017. Det anarkistiska Athen.

Att ta ett djupt andetag i blommande syrener är en storslagen upplevelse. Syrener heter lilac på på franska – därav ordet lila.

Världen: Sammandrabbningar i Aten och Thessaloniki. Strax före det grekiska parlamentet röstade för nya åtstramningsåtgärder utbröt konflikter i Aten på torsdagskvällen. Det var den andra dagen av konflikter i den grekiska huvudstaden (Anarchist News). Senare stormades parlamentet!

Världen: Stöd de gripna i Köpenhamn. För 10 år sedan vräktes Ungdomshuset i Köpenhamn (läs mer om händelsen här). 1 mars i år anordnades det en demonstration för att uppmärksamma vräkningen, vilket resulterade i kravaller efter att polisen försökt upplösa demonstrationen. 17 maj gjorde polisen ett tillslag mot ett tiotal adresser i Köpenhamn samt mot Bumzen. Sammanlagt greps 25 personer. Majoriteten släpptes samma dag utan att ha delgivits misstanke om brott. 10 personer har suttit anhållna, varav fem stycken nu blivit häktade. Antifascistisk aktion Göteborg vill visa vårt stöd och solidaritet för de gripna i Köpenhamn. För att följa och hålla dig uppdaterad om solidaritetsarbetet, följ och gilla facebooksidan ”Projektantifa”: https://www.facebook.com/projektantifa   —Antifascistisk aktion Göteborg.

Sverige: mer än 200 författare, flera förlag och tidningar samt ett okänt antal privatpersoner tänker bojkotta Bokmässan på grund av nazistiska Nya Tiders medverkan. Man får hoppas att det gör intryck.

Sverige: Jalla, Jalla, asyl åt alla! Den grupp irakier som i höstas demonstrerade vid Mynttorget, genomför nu återigen en strejk, denna gången i 3 dagar. Strejken handlar om behovet av besked från Migrationsverket, behovet av ett stopp av deportationer till Irak och ett hävande av de ”nya”, tillfälliga asyllagarna, som skapat en oerhörd stress och press på gruppen asylsökande. Strejken har även spridit sig till Malmö (https://happytogobattle.wordpress.com).

Malmö/Lund: Höghastighetståg genom Lunds C diskuteras just nu. Anders Jeppson och Alliansen menar att om man inte lägger spåret i en tunnel under jord kommer stora delar av Lunds centrum att behöva rivas. S och Mp anser att en tunnel blir för dyr och för sen. Varför höghastighetsbanan överhuvud ska dras genom Lund framgår inte i någondera fallet.

Konsten: Det anarkistiska Athen.
”Utan tvekan. Athen måste vara en av de mest färgstarka städerna i Europa. Stadens mycket aktiva anarkistiska miljön har varit aktiv med penslarna. Det finns bara graffiti överallt. På skolgårdarna. På husen. Tunnelbanestationerna är fyllda med graffiti. När köpmännen på kvällen drar ner luckorna på affärernas fasader blir gatorna på en gång fylld med färger. Några är fantastiska målningar. Andra är inte mycket mer än linjer”. (Tipstack till Sorte Fane Blog).


athen

Courtesy https://anettesaw.com/2017/01/24/anarkistiske-athen/

***

Övrigt: Jag blandade ihop april och maj vid dateringen av några föregående inlägg men nu är det åtgärdat så att kronologin stämmer. Jag har uppdaterat artiklarna ”ABC för autonoma” och ”SD-skandaler”.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: