Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 17-18/5 2017. Proxima b.

Världen: Den nyupptäckta, jordlika planeten Proxima b kan ha ett klimat som gör den lämplig för liv. Det hävdar brittiska forskare i en ny studie. Proxima b, som ligger bredvid solens närmaste granne i världsrymden, dvärgstjärnan Proxima Centauri, upptäcktes i fjol. Den väckte genast stor uppmärksamhet eftersom den har nästan exakt lika stor massa som jorden, och möjligen har temperaturer på ungefär samma nivå. Dessutom är avståndet dit 4,2 ljusår. Det är så nära vi kan komma en planet utanför vårt eget solsystem (svt.vetenskap).

Sverige: ”Det måste bli fint att vara polis igen” skriver Roger Haddad (L) i AB. Dream on. ACAB. Det var också svårt att rekrytera skarprättare en gång i tiden – av en orsak.

Malmö/Lund: I förra veckan blockerades HD-Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär när nätsäkerhetsexperten Vian Tahir var curator för @sweden-kontot (Resumé). Av en orsak, får man förmoda.

Malmö/Lund: För fjärde året i rad anordnar föreningen LundaPride pridefestivalen med samma namn, som kommer äga rum 19–21 maj i Lundagård. Föreningen bildades år 2014 och sedan dess har de jobbat med olika aktiviteter inriktade på HBTQIA+.Temat för årets festival är Tillsammans. LundaPride menar att det bara är tillsammans som världen kan göras bättre och mer inkluderande för alla (Lundagård).

Malmö/Lund: En av Malmös starkaste sociala röster, föreningen Kontrapunkt, ska vräkas. Kontrapunkt har huserat bland annat flyktningmottagning, ”freeshops” samt agerat härbärge åt hemlösa (Fria).

Konsten: Proxima b.


Exoplanet

***

Boktips: , VP 2017.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 maj, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: