Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 15/5 2017. Maria i Bosnien.

Världen: Međugorje, Bosnien. Vid denna plats sägs det att jungfru Maria skall ha uppenbarat sig för sex kroater: Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković och Marija Pavlović, den 24 juni 1981. Katolska kyrkan är kluven i fråga om dessa visioner är sanna eller ej, och Vatikanen har inte erkänt uppenbarelserna. Međugorje är en viktig helgedom för kroater och andra kristna världen över och är ett välbesökt mål för pilgrimer. Cirka en miljon katoliker från hela världen besöker Međugorje varje år, vilket också haft kommersiella effekter, något DN nyligen skrivit om.

Lourdes i sydvästra Frankrike är Europas mest besökta vallfartsort och besöks årligen av mer än sex miljoner pilgrimer, detta på grund av att en 14-årig bondflicka, Bernadette Soubirous, 1858 påstod sig ha sett uppenbarelser av Jungfru Maria i Massabielle-grottan nära staden, en händelse som katolska kyrkan firar som Vår Fru av Lourdes. Enligt den religiösa traditionen sprang det i samband med detta även fram en källa med helande vatten i grottan. Bernadettes uppenbarelser är erkända som autentiska av Vatikanen.


Sverige: Bara 12% av väljarna
har ”förtroende” för Miljöpartiet och Kristdemokraterna, medan 35% har ”förtroende” för Socialdemokraterna och Centerpartiet. AKB:s siffror fortsätter att dala i Novus opinionsundersökning (AB).

Invandring samt lag och ordning stod på programmet när partiledarna möttes i söndagens debatt i SVT:s Agenda; idiotiska ledmotiv för en politisk debatt. Klasskampen á la Moderaterna borde vara ämnet för dagen: liksom Trump i USA vill AKB ta från de fattiga och ge till de rika. Enastående impopulärt. Däremot var det stor enighet bland alla partier om att utveckla Sverige i riktning mot en polisstat. Åkesson var som vanligt otrevlig och ville sänka straffmyndighetsåldern till 12 år – inga invändningar hördes. ”Samsyn” sammanfattade SVT. Alliansen var tillkämpat optimistisk (kan behövas) och Löven en hedersknyffel utan bestämda åsikter. I sista sekunden påpekade Jonas Sjöstedt att ”Vit Makt-miljön är mycket våldsam”. Inget som de andra verkade bry sig om.

Sverige: I och med Bokmässans beslut
att även i år tillåta högerextrema Nya Tiders medverkan har många fått nog. Nu planeras flera andra litteraturarrangemang i Göteborg parallellt med mässan, skriver Fria. Linn Hansén, redaktör på tidskriften Glänta, menar att de vill erbjuda en öppen arena för samtal kring antirasistiska och antifascistiska strategier, som har aktualiserats i och med Bokmässans agerande. Men den viktigaste bokmässan hålls i Stockholm 10 juni och den är – anarkistisk.

Sverige: Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, CDR, lämnade på torsdagen in en överklagan mot beslutet om NMRs deltagande i Almedalen. – Civil Rights Defenders kräver att polisen använder sig av befintlig lagstiftning för att skydda grundläggande demokratiska intressen som väger tyngre än nazisternas rätt till yttrande-, mötes- och demonstrationsfrihet. Som en början vill vi att Nordiska motståndsrörelsen nekas tillstånd att delta under Almedalen, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders (expo).

Malmö/Lund: Lunds kommun toppar återigen Kommunvelometern, Cykelfrämjandets jämförelse mellan de svenska kommunerna (SDS).

Konsten: Hinduiskt tempel, interiör.


tempel.jpg

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 maj, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: