Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 10-11/5 2017. Segerdagen.

Världen: Segerdagen 8 maj 1945 är den dag då man runtom i världen firar Tysklands kapitulation och slutet på det andra världskriget i Europa. Spanska inbördeskriget 1936 var upptakten, men Andra världskriget startade egentligen med ”det stora fosterländska kriget” 22 juni 1941, då Sovjetunionen anfölls av Hitler. Förutom krigets offer utrotade nazisterna 67% av den judiska befolkningen i de ockuperade länderna och Tyskland samt flera miljoner från andra grupper – romer, kommunister, socialister, Jehovas vittnen, slaver, motståndsmän, homosexuella med mera samt folk från de ockuperade områdena och lade Europa i ruiner. Det var Röda Armén som slutgiltigt krossade Nazityskland. 30 april begick Hitler självmord i sin bunker i Berlin. Natten mot den 7 maj samlades tolv män från Tyskland, Frankrike, England, USA och Sovjet i ett litet hus i franska Reims. Där undertecknades Tysklands ovillkorliga kapitulation.


kungsgatan3


När budskapet nådde världen senare på dagen – Stockholm under tidig eftermiddag – firade människor genom att ösa ut innehållet i papperskorgar på gatorna som gigantisk konfetti. Den 8 maj var Andra Världskrigets slut officiellt, och Segerdagen firas sedan dess med parader och vårutflykter både i Ryssland och annorstädes. Stora förhoppningar och ljus framtidstro fanns i hela Europa om en socialistisk återuppbyggnad, vänsterpartierna i de flesta länder gick kraftigt framåt, men Churchills Kalla Kriget och McCarthys antikommunism kom emellan, och en kapprustning mellan Öst och Väst delade världen på nytt. Under 60-talet bröt kolonialismen samman, och befrielserörelser i Syd hade stora framgångar. 1968 blev socialismen återfödd utan den stalinistiska barlasten. Den frihetliga socialismen leder sedan dess motståndet mot Staten och Kapitalet. Under 1990-talets nyliberala stålbad och finanskris vaknade nynazismen, och i vår tid är det åter dags att bekämpa den. Men segern är oundviklig, liksom 8 maj 1945.


8maj2


Sverige: Gränskontrollerna vid Sveriges inre gräns förlängs i högst sex månader, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Detta gäller kontroller som sker vid vissa hamnar i Skåne och Västra Götaland samt vid Öresundsbron på Hyllie station. Också Norges gränskontroller förlängs. Men det är inte syriska krigsflyktingar, muslimer eller ej,  utan högerextrema rörelser som är hotet mot Europa.

Malmö/Lund: Sommaren är här.
I alla fall om du bor i Lund och i vissa delar av Skåne. Men inte i Malmö – där är det fortfarande vår. ”Det här är väldigt intressant”, säger meteorologen Mats Andersson (SDS) Intressant eller ej, bara det blir varmt. På fredag, senast.

Konsten:_Odd Nerdum (f.1944).
Individualanarkist och målargeni.


Odd Nerdrum,jpg

Courtesy Odd Nerdrum.

***

Lästips: Per Leander: Solen skiner alltid på segerdagen. Röda Rummet 2014.

***

En kommentar på “Krönika 10-11/5 2017. Segerdagen.

  1. Pingback: 1945: FRED I EUROPA ! | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 10 maj, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: