Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 9-10/5 2017. Med alla tillgängliga medel.

Världen: Slovakien markerar mot högerextremism. ”Detta onda har tyvärr överlevt i huvudet på dem som återigen har gjort sitt förakt för mänsklig värdighet och uppmuntran av hat mot människor med olika hudfärger och olika religioner till sitt politiska program”, säger slovakiske presidenten Andrej Kiska. ”Vi borde inte överse med detta onda, eller visa likgiltighet mot det. Vi måste ingripa med alla lagliga medel som är tillgängliga”.

Sverige: ”Nazisterna måste stoppas – inte normaliseras”. Nazister och extremister hotar, hatar och demonstrerar öppet. Den högerextrema miljön arbetar på bred front för att störta demokratin. Normaliseringen av dessa organisationer måste stoppas. Nu krävs kraftfulla åtgärder från samhället, skriver Philip Botström och Andrea Törnestam, SSU (svd.se).

Sverige: Växjö tingsrätt dömer en 17-årig flicka för flera brott, bland annat för våld mot tjänsteman då hon sparkat en manlig polis i skrevet. Av domen framgår att flickan agerade våldsamt. På polisstationen ska hon bland annat ha sparkat en manlig polis i skrevet, bara millimeter från pungkulorna. Vilket orsakade stor smärta för polisen. Vid polisens gripande fann de att flickan hade en kniv i fickan. Enligt domen förklarar hon kniven med att hon tidigare hade våldtagits och bar kniven för eventuellt försvar (smp.se). Det hela liknar mest legitimt självförsvar.

Sverige: Polisen får hård kritik efter manifestation. I söndags angrep en grupp högerextremister en manifestation i Stockholm till stöd för ensamkommande barn och ungdomar. Polisens agerande – eller brist på agerande – kritiseras av arrangörer och deltagande politiker. – Det var väldigt hotfullt, och det fanns ingen polis där, så det var några som försökte hålla dem i från ungdomarna. Då började de att slåss, att ge sig på folk. Sedan kastade de in bengaler i folkmassan och det var väldigt mycket barn som var där, säger vittnet Skoglund. – Konsekvensen blir att barnfamiljerna drar, men nazisterna får vara kvar, säger hon (AB).

Sverige: Polismannen, en före detta livvakt, skulle träna ”snabbdrag” med sin tjänstepistol. Men han glömde bort att den var laddad och råkade avlossa ett skott rakt in i en papptavla. Polisens förklaring: ”Fullständigt hjärnsläpp.”(SDS).

Malmö/Lund: Minst två personer är gripna efter bråk vid Värnhemsskolan i Malmö.Vittnen berättar att polisen blev attackerade av ungdomar när de grep en person (AB). Spänningarna mellan den autokratiska polismakten och allmänheten fortsätter.

Konsten: Capulcu b9AcE.

stupid
Courtesy Capulcu.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: