Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 4/5 2017. NMR är olaga kårverksamhet !

Världen: Dagens datum. Tragedin på Haymarket i Chicago 4 maj 1886 markerade framväxten av en ny form av polis: anarkister blev urskillningslöst övervakade inte som ett medel för att undertrycka brott men enbart av ideologiska skäl. Denna typ av ideologisk krigföring mot anarkismen bröt mark för efterföljande liknande initiativ av polisen mot socialism och kommunism (Kristian Williams: Our Enemies in Blue, s. 169). Men händelsen blev ju också upphov till den internationella kampdagen 1 Maj som arbetarrörelsen firar än idag. Polisens antisocialism består men det gör också klasskampen.

Sverige: Rasistiska mordbränder och hatbrott hittills under 2017.

rasist

Sverige: Riksdagspartierna uppmanar nu Region Gotland att inte upplåta mark till Mordiska Motståndsrörelsen under Almedalsveckan. Partierna står som huvudarrangörer för veckan (AB). ”Polisen måste använda sig av de redskap man har för att sätta press på NMR. Rättssamhället måste bestämma sig för att det är en organisation där det begås väldigt mycket brott och där det finns anledning att tro att det finns väldigt mycket svarta pengar och vapen gömda. Sedan måste kommunerna och civilsamhället ta sitt ansvar och visa att man inte accepterar nazism. Där tycker jag att man ser en flathet i vissa delar av landet” säger Daniel Pohl på Expo. Och Försvarshögskolan anser att ”NMR uppfyller alla rekvisiten för en terroristorganisation” (ETC).

Olovlig kårverksamhet är ett brott som regleras i svenska brottsbalkens 18:e kapitel 4 § om högmålsbrott, allmänt kallad kårlagen. Lagen förbjuder att någon bildar eller deltar i en sammanslutning som utgör eller kan utvecklas till en olaglig paramilitär trupp. Lagen förbjuder även att någon upplåter mark eller ger finansiellt stöd till en sådan sammanslutning (Almedalen!) Brottet, som (alltför) sällan lagförs, kan ge böter eller fängelse i högst två år. Kårlagen har använts i domstol tre gånger, i alla tre fallen mot nationalistiska grupper. Här passar NMR in som handen i handsken. och för den delen också Sons of Odin. Använd omedelbart denna lag konsekvent och resolut och sluta tjafsa! NMR ska bort ut offentligheten så fort som möjligt innan de dödat ännu fler.

Malmö/Lund: Id-kontrollerna mellan Sverige och Danmark försvinner. Pendlarna reagerar med stor lättnad.

Malmö/Lund: Lunds kommun ska utreda om kommunen ska skapa ett lokalt klimatpolitiskt råd. Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen. Det klimatpolitiska rådet är tänkt att bestå av experter. Syftet med rådet är att få en oberoende bedömning av kommunens samlade politik för att nå klimatmålet (SDS).

Konsten: Susan Hiller.


susan

 Courtesy Susan Hiller, Homage to Marcel Duchamp: Auras, 2008, fifty color archival dry prints, each 12 x 12″, overall 12 1/2 x 12 1/2′. Art Forum.

 

***

En kommentar på “Krönika 4/5 2017. NMR är olaga kårverksamhet !

  1. femina.rol.ro
    2 oktober, 2017

    Awesome article.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 maj, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: