Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 26-27/4 2017. Bolo’bolo.

Världen: På Anarchist News diskuteras just nu framtidens samhälle. Särskilt intressant i sammanhanget är författaren och anarkisten Hans Widmers ekologiska utopi ”Bolo’bolo” från 1983 (och den finns därför som pdf i mitt förra inlägg på denna blogg). Widmer börjar med en kritik av det nuvarande samhället som står sig bra trots att den gjordes före Sovjetunionens sammanbrott. Han nämner först människans förhistoria (kanske något romantiskt) och talar sedan om ”the work-machine” som betecknar statens och kapitalets destruktiva inverkan på oss med känt resultat. Därpå utvecklar han en egen tämligen invändningsfri variant av hur den revolutionära omvandlingen skulle kunna gå till. Resultatet blir ett samhälle baserat på ”bolo”, en autonom kommunitet på några hundra personer, motsvarande det antropologerna kallar en ”stam” (eller vad som i politiska sammanhang kallas arbetarråd).

Utifrån denna enhet byggs hela planetens sociologi upp, ”bolo’bolo”, med en ingående och fascinerande beskrivning. Det är både övertygande och tilltalande, och faktiskt inte bara för anarkister. Widmer förtjänar att nämnas tillsammans med klassiska utopister som Thomas More, Charles Fourier, Robert Owen och Henri de Saint-Simon – och även tillsammans med nutida sf-författare som Ursula K. Le Guin.


Sverige: Barngrupperna i den svenska förskolan blir sakta mindre
, vilket är positivt. Men de utbildade förskollärarna och barnskötarna blir också färre, vilket inte är lika bra. Framförallt är det antalet barn per vuxen som bestämmer kvaliteten. Tre vuxna på 10-12 barn borde vara max utom i småbarnsgruppen som borde vara betydligt mindre och personaltätare.


Malmö/Lund: Svenska porrstjärnan Puma Swede
kommer till studentafton på AF i Lund (Expr.) Det valet borde rimligen vara tänkt att väcka uppmärksamhet och dra publik, liksom när man en gång bjöd in diktatorn Idi Amin, som dock fick förhinder. Någon seriös behållning är det knappast fråga om, eventuellt underhållning av någon sort men är de inbjudna gästerna medvetna om det?

Konsten: Roj Friberg (1934–2016). Galleri Aveny, Göteborg, 22/4 – 18/5 2017. I den pågående utställningen visas målningar, men de verk som gjort mest intryck på mig genom åren är det tidiga blyertsmåleriet utfört med Roj Fribergs egen helt unika teknik: på en yta som svärtats med grafit eller grafitpasta tas de ljusa partierna fram med en roterande suddgummitrissa monterad på ett tandläkarborr vilket möjliggör mjuka, fotografiliknande valörglidningar. Denna raderingsteknik lämpar sig för att framställa sprickor, upplösning, rinnande och sönderfall, och effekten är enormt suggestiv. Francis Bacon och Franz Kafka var ett par av Fribergs förebilder. Han är förmodligen en av de skickligaste svenska konstnärerna någonsin.


rojACourtesy Roj Friberg.

***

Boktips: Lars Nygren: Roj Friberg. Atlantis 2010. ISBN 9789173534055.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 april, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: