Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 22-23/4 2017. Under gatstenarna ligger en sandstrand.

Världen: Attacken på Champs-Élysées i Paris kan gynna högerextrema Marie Le Pen i presidentvalet fruktar New York Times. En som närmast hoppas att det blir så är Donald Trump, som vanligt på fel sida
.
Sverige: Fotboja för utvisningshotade välkomnas nu också av (s). Som om det skulle lösa några problem. Vad blir nästa steg – fotboja för tiggare?

Malmö/Lund/Konsten: På Lunds Konsthalls välbesökta fotoutställning kan man inhämta Jason ”Timbuktu” Diakités visdomsord ”Man vill helst kunna förflytta berg, men det duger också att flytta på några stenar”. Instämmer där, budskapet gick fram! Timbuktu är det progressiva och mysiga bostadsområdet Djingis Khans hjälte. Jag har själv både bott och arbetat där (på I-gården och E-gården) och jag vill aldrig missa en Bananfest. Andra celibriteter på Konsthallen utom de jag nämnt i tidigare krönikor är Patti Smith och Pussy Riot, men här finns också mer obekanta vardagshjältar.

Särskilt intressant för mig på utställningen är det interaktiva ”klotterplanket” på övre våningen, där ungdomar med krita på ett blackboard har utvecklat temat ”min dröm”. En Sverigedemokrat skulle nog få hjärtstillestånd, för det är många feministiska, antirasistiska och pacifistiska slagord. Fred på jorden, jämlikhet och rättvisa. Sex lyser helt med sin frånvaro, vilket är sällsynt i liknande sammanhang. De som klottrat mest verkar vara unga tjejer, skolelever som varit besökare, och här finns också mer individualistiska drömmar som ”vara med i en Harry Potter-film” eller ”få många följare på Facebook”. Inget ont i det. Tvärtom är det härligt med så mycket glada och positiva idéer, det behövs verkligen i vår tid. Idealism är en underskattad företeelse. Civilkurage och mod är ett genomgående tema för ”We have a dream”. Viktigt, inspirerande och angeläget, estetiskt tilltalande dessutom. Bra jobbat Åsa Nacking. Nästa utställning hoppas vi blir i färg också.

”Min dröm är att det ska anses vara coolt att hjälpa människor och förhoppningen är att kunna påverka genom konsten. Vår vision har varit att samla röster och berättelser som kan beröra och inspirera, och helst av allt att engagera ungdomar i vår tids viktigaste frågor.” — Albert Wiking.


Jason-Diakite
Jason Diakité. Foto courtesy Albert Wiking.

***

4 kommentarer på “Krönika 22-23/4 2017. Under gatstenarna ligger en sandstrand.

 1. SORT FANE BLOG
  22 april, 2017

  overskrifter er blevet brugt mange gang i siden 1960’erne, men har sin oprindelse i denne tyske sang af den feministiske musikgruppe Schneewietchen (Snevide) med Angi Domdey som forsanger.
  ”Unter dem Pflaster da liegt der Strand – Gruppe Schneewitchen” .

  Gilla

  • Konst & Politik
   24 april, 2017

   Underbar sång, tack för den! Jag har lagt upp den på min iTunes så jag kan spela den på India. Vi har en ny volontär som är tyskspråkig och hon kommer säkert att gilla den!

   Gilla

 2. SORT FANE BLOG
  22 april, 2017

  min fej, sangen gjort tale måden folkelig i tyskland, men den der ikke fra dem.

  Gilla

 3. Pingback: Krönikan 3-4/4 2018. Paris 1968. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 april, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: