Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 21-22/4 2017. Är Gotland en amerikansk delstat?

Världen: ”Gotland är som ett osänkbart hangarfartyg mitt i Östersjön. Att kaptenen på det fartyget är vår goda vän Sverige är till stor nytta för oss. För mig som soldat understryker det vikten av att kunna kontrollera och hålla terräng så att vi kan påverka läget i luften och på havet. Det är en unik kapacitet som är omistlig i den här delen av världen”, säger amerikanske generalen David Perkins till DN.

Det verkar onödigt att gå med i Nato när vi redan de facto är en amerikansk koloni.

Sverige: Nazister till Almedalen. På tal om Gotland så är Mordiska Motståndsrörelsen välkommen till Almedalen. De som seriöst kämpar för en bättre värld kommer numera inte dit, så i det sällskapet passar nazisten Öberg.

Sverige: Personer med en månadsinkomst på över 55 000 kronor får betala 200 kronor mer i skatt. Samtidigt får en stor grupp pensionärer sänkt skatt med lika mycket. Rent symboliskt och utan någon som helst materiell betydelse, (s) vill bara kunna peka på att man ”gjort” något. ”Socialdemokrati räcker inte i vår tid” som politikern och filosofen Roberto Mangabeira Unger säger. 2.000, 10.000 eller 20.000 hade kanske märkts, men då snackar vi fördelningspolitik och det anses inte fint. Det bästa hade varit att helt skattebefria pensionärerna som ju redan har skattat på sina pensionspengar en gång och samtidigt höja hyresbidraget. Kraftiga lönehöjningar åt undersköterskor och andra livsviktiga underbetalda yrken. Höginkomsttagarna bör få fastighetsskatt och arvsskatt tillbaka och gärna just 20.000 mer i skatt. Då börjar det likna något och allt detta är fullt möjligt – kanske kan vi då så sakteliga komma tillbaka på OECDs topplista över jämlika länder. Mer kan vi i alla fall inte hoppas få inom systemets ramar men välter vi bordet kan vi få allt.

Sverige: Stenkastning på polishus.
Sex män greps i natt efter stenkastning i Filipstad. Det kastades sten mot polishuset, där sex fönsterrutor krossades (AB).

Malmö/Lund: Biltrafiken minskar i Malmö. ”Sedan sekelskiftet har Malmöborna blivit 25 procent fler. Men biltrafiken i Malmö ökar inte, och det gör inte heller bilinnehavet. Körsträckorna per bil och per person minskar. Satsningar på kollektivtrafik och ett stort cykelnät har förändrat Malmöbornas resvanor. Biltrafiken har till och med minskat i de delar av staden där det bor flest” skriver Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö, i Expressen.

Konsten: Brad Schwede. En begåvad australiensisk industridesigner som gör 3d-graffiti med olika digitala verktyg. Eller för hand. Att 3d-printa sin tag verkar mycket roligt.


brad

Courtesy Brad Schwede / Nenuno Creative.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: