Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 19-20/4 2017. Tomma hus är allas hus!

Världen: USA och Nordkorea fortsätter att provocera varandra. Sluta! Ni leker med våra liv.

Sverige: Det politiska engagemanget ökar bland unga – men bara tre procent av de svarande uppgav att de hade förtroende för politiska partier, enligt Ungdomsbarometern. Partierna som kommenterat detta fattar ingenting: ”vi måste bli tydligare” etc. Men ungdomarna uppfattar helt riktigt att de traditionella partierna är överspelade allihop. Den angelägna politiken finns utanför parlamentet, i de sociala rörelserna: antikapitalism, revolutionär anarkism, anarkafeminism, miljöaktivism…

Sverige: Gotland återmilitariseras nu permanent med 150 man (!) ur Wilska kompaniet till att börja med. En amerikansk general (!) på plats berömmer beslutet. ”Men man får vara realistisk. Utan artilleri och luftvärn kan de inte hindra någon från att ta ön” säger Karlis Neretnieks (AB). Även denna upptrappning verkar onödig. Sluta!

Sverige: Det står minst en halv miljon hus tomma
på den svenska landsbygden samtidigt som det råder bostadsbrist, säger författaren Tobias de Pessemier och föreslår i en kommande bok åtgärder för att husen och därmed landsbygden skall befolkas. Tomma hus är allas hus! https://www.kickstarter.com/projects/1094515878/tomma-hus-men-bostadsbrist-en-bok-om-mojligheter

Malmö/Lund: I undersökningen Sveriges friluftskommun 2017 kom Lund på fjortonde plats och är därmed bäst i Skåne. Märkligt – eftersom Naturbussarna dragits in och bara bilburna numera kan nå naturen, dvs Skrylle.

Konsten: Amanda Selinder (f. 1990). Arbetar med många tekniker och genrer men för tillfället med processkonst, närmare bestämt med samspelet mellan olika levande makro- och mikroorganismer som utforskas på ett poetiskt sätt. Jag kan förstå fascinationen; i ungdomen hade jag ett mikroskop och plankton var alltid en estetisk upplevelse.


amanda

Courtesy Amanda Selinder http://amandaselinder.se/
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 april, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: