Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 17-18/4 2017. För en Revolutionär Första Maj!

Revolutionär Första maj i Lund – Från mörkret stiga vi mot ljuset. När: 2017-05-01 17:00 1MajVar: Stortorget, Lund.

För 100 år sedan reste den ryska arbetarklassen sig för fred, bröd och jord, för verklig demokrati. Ett avslut för diktaturen i Sankt Petersburg och på fabriken. Ryska revolutionen ledde inte till ett drömsamhälle, men den har öppnat arbetares ögon för evigt. Vi vet nu att det finns ett alternativ till kapitalism, ofrihet, utsugning, krig och nöd. Vi kan säga till oss själva att mänsklighetens historia ännu inte är slut. Vi kan lösa problemen vi står inför, bland annat genom att se både de frigörande och monstruösa episoderna i Sovjetunionens historia, dra lärdom av dem och med den kunskapen ta stegen mot att bygga en finare värld för oss själva och våra barn.

Efter Donald Trumps seger i presidentvalet var det lätt att tro att den amerikanska vänstern skulle lägga sig ner för att dö. Istället har vi sett att hur kampen på gatorna har blivit mer och mer intensiv i takt med spänningarna mellan revolutionärer och regimtrogna. Våra kamrater i USA, Amerikanska socialister, anarkister och kommunister har inte bara blivit många fler, utan har dessutom kunnat inta en ledande ställning i kampen mot Trumps vansinne. Kampen har hårdnat, men det skrämmer inte de amerikanska revolutionärerna. Snarare är det högern och staten som håller på att tappa kraft. Trumps supportrar kan knappast samlas i amerikanska storstäder utan att mötas av massivt, och ofta militant motstånd, och får ofta åka hem med svansen mellan benen.

I Rojava pågår fortfarande kampen mot högerextrema Daesh.
Kamrater har med framgång motsatt sig de territoriella anspråk Daesh gjort i norra Syrien. Sedan den 6 november är Islamiska statens huvudstad Raqqa under belägring av en allians som framför allt består av militanter från YPG/YPJ. Striden mot IS handlar inte bara om antifascism utan också om idén om ett sant demokratiskt samhälle organiserat underifrån.

I hela Europa mobiliserar aktivister inför G20-mötet
som äger rum i Hamburg i juli. Där tror världens maktelit att de ska kunna förstöra våra liv ostört, men vi har andra planer. ARNA-nätverket mobiliserar från hela norden med bussresor till toppmötet där vi bland annat ska störa och blockera kapitalistisk infrastruktur i Hamburg, vars hamn är en av Europas viktigaste. Inte fan ska de tjäna pengar på vårt lidande samtidigt som vi dör över hela världen i arbetsplatsolyckor, krig, flykt och nöd. Vi gör motstånd! Alla till Hamburg!

Våra kamper pågår i både det lilla och det stora. Från lokala konflikter på våra arbetsplatser, till saker som ockupationen av BB Sollefteå och vidare till världskapitalismen hänger allt samman. Oavsett om det är våra chefer som utsuger oss, politiker som skär ner i och utarmar vården, eller stater bombar sönder hela regioner så är det det kapitalistiska systemet vi behöver avskaffa för att upprätta vårt människovärde. Vi ses på första maj i Lund!    — AO, SUF, India Däck.

 

a

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 april, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: