Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 17/4 2017. Måleriet lever.

Som pensionär tycker jag inte alls om helger; för mig har de ingen funktion, tvärtom hindrar de mig i mitt vardagsliv. Jag kan förstå att löneslavarna uppskattar en paus, men den religiösa innebörden i helgerna är ju för längesedan försvunnen vare sig Bibelns berättelser stämmer eller ej. Istället firas Kapitalets högtid i dess katedral Varuhuset.

Världen: Diktaturalternativet i den turkiska folkomröstningen leder. Så löst sitter demokratin. Enligt turkiska statsmedian Anadolu vann Ja-sidan med 51,3 procent samtidigt som nej-sidan uppges ha erhållit 48,7 procent av rösterna.

Sverige: ”Det som behövs för att undvika och minska risken för terrorism är en mer jämlik värld, minskade klyftor inom Sverige såväl som i världen. Det som behövs är en politik som går tvärsemot den som råder i de flesta länder. Det behövs mer gemensam kontroll, mindre privata profitbegär, mer solidaritet, mindre egoism, ökad jämlikhet, mindre klassklyftor” skriver Svensson på zaramis.se. Ja, det vore mycket effektivare än fotbojor.

Sverige: Nazisterna har nu fått polistillstånd för 1 Maj i Falun. Polisen kan neka tillstånd, den kan också vägra skydda nazisterna, men eftersom polisen uppenbarligen vill ha nazister på arbetarklassens internationella högtidsdag signalerar man grönt ljus för dessa kriminella och våldsamma nazister som vill avskaffa demokratin. Det skulle inte förvåna om IS fick demonstrationstillstånd och polisskydd heller, det vore teoretiskt sett helt logiskt från polisens sida.

Malmö/Lund: När Sydsvenskan fick sin nya chefredaktör Pia Rehnquist lovade hon storsint: inga mer betalväggar! Det tog inte lång tid innan betalväggarna var tillbaka. Hur det kan löna sig för en tidning att låsa in sina artiklar begriper jag inte. Men för mig har Sydsvenskan alltid varit obegriplig, på längden och på tvären.

Konsten: Kjell Anderson. Galleri Olsson, Stockholm, 30/3 – 26/4 2017. Måleriet lever.


kjell2
Courtesy Kjell Anderson: Bortom, 2015-17, olja på duk 140x94cm, detalj / Omkonst.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: