Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 13/4 2017. Kropotkin i Sverige 1917.

Världen: Vapen till psykiskt sjuka, ja till att oljemuta utländska regeringar och okej att stoppa bidrag till abortkliniker. Donald Trumps regering gör allt för att krossa Barack Obamas eftermäle. Till sin hjälp har presidenten en obskyr lag – som bara använts en enda gång tidigare, när en Clinton-lag om ergonomiska arbetsplatser, som skulle motverka monotont arbete, avskaffades av republikanerna efter att George W Bush tillträdde (AB). Någon som ser att Trumps USA går åt käpprätt fel håll?

Sverige: Just nu görs det stor sak av Lenins genomresa i Stockholm 1917. Ingenting kunde intressera mig mindre. Jag är övertygad om att t.om. Marx skulle göra en face-palm om han fick höra talas om Lenin. Bakunin var däremot i Sverige 1863 och 64, men för att hålla oss kvar i 1917 är här istället ett foto på Kropotkin i Haparanda detta år från Wikimedia Commons. Nej, det är inte Gandalf, det är Kropotkin!


Krapotkin_in_Haparanda

Bildtexten lyder: ”Peter Kropotkin passerar Haparanda 1917. Det finns ett antal klassiska bilder på ryska revolutionärer i Sverige, en av de äldsta är när Michail Bakunin besöker Stockholm på 1860-talet och den kanske mest kända är Lenins snabbesök i Stockholm år 1917, där är fotograferna kända, men med denna bild är det inte så och jag tror att det är en lokal fotograf i Haparanda som har tagit den, för den finns med på sidan 39 i Haparanda stads 100 års jubileumsbok, vilken utkom tre år efter att staden fyllde 100 år 1942. (”Haparanda stad 100 år”, förf. av R. Odencrants, tryckt i Uppsala 1945 på uppdrag av Haparanda stad.). Odencrants lämnar inga utförligare uppgifter om enskilda bildobjekt”.

I sitt sista brev till Lenin skrev Kropotkin: ”Bäste Lenin, dina konkreta handlingar är totalt ovärdiga de idéer du påstår att du omfattar”. Så fort Kropotkin avlidit 1921 började Lenin tillsammans med Trotsky sin utrensning av Kronstadmatroserna och av alla Rysslands anarkister och socialrevolutionärer. Nestor Makhno gick i landsflykt men de flesta mördades av den politiska polisen och när också arbetarråden gjorts maktlösa var Ryska Revolutionens saga beseglad. Det hade inte behövt bli så.

Sverige: Polisen överöses nu med miljoner i anslag, 800 miljoner vill Annie Lööf kasta i sjön på det viset och hon vill också kriminalisera ”samröre” med ”våldsbejakande organisationer”. Vilket låter minst sagt oroväckande luddigt. Och betänk att de kurdiska frihetskämparna i PKK, helt felaktigt, fortfarande är terrorlistade. Hur mycket kan man luckra upp terroristbegreppet? Med tanke på Birgitta Olssons och Mona Sahlins attacker på Allt åt Alla och Yelah tidigare finns det skäl att dra öronen åt sig. Man vill mana till besinning. Säpo och polisen kan inte lösa denna fråga – det är ett samhälleligt, politiskt problem det gäller.

Sverige: Danska immigrations-, integrations- och bostadsministern Inger Støjberg kan tänka sig gränskontroller mot Sverige efter terrorattacken i Stockholm den 7 april (DN).


Malmö/Lund: ”Vi har inte råd att bli fler i år.” Regiondirektören Alf Jönsson i Skåne ser glad ut (när bilden är tagen vet vi inte) och meddelar anställningsstopp för sjukvårdspersonal i en situation då det behöver nyanställas fler än någonsin så skratta lagom.


anarchism is love

Anarchist meme from infoshop.org

***

Boktips: Top 10 books about the Russian Revolution (The Guardian): https://www.theguardian.com/books/2017/apr/12/top-10-books-about-the-russian-revolution-tariq-ali
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: