Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 10-11/4 2017. Olika barn leka bäst.

Världen: ”USA:s användning av våld mot den suveräna staten Syrien är ett brott mot internationell rätt. Det är en aggressionshandling mot en FN-medlemsstat i strid med stadgan för Förenta nationerna. Det ger också en annan FN-medlemsstat rätt att agera i kollektivt självförsvar och stödja syriska åtgärder mot USA. Detta är en grundläggande förståelse av de internationella rättsliga konsekvenserna av USA: s användning av våld mot Syrien”, skriver Curtis FJ Doebbler i Counterpunch.


Alla utländska makter – och helst också Assad personligen
– måste ut ur Syrien. Innan det blir krig mellan Ryssland och USA dessutom. Landet behöver fred, frihet och rättvisa, inte IS eller diktatorer. Stöd Rojava!


Sverige: En sak som tål att fundera över – vad hade hänt om gärningsmannen i Stockholm fått sitt uppehållstillstånd och kunnat fortsätta arbeta på byggen och skicka hem pengar till fru och fyra barn i Uzbekistan? Hade han blivit IS-inspirerad terrorist ändå? Det vet vi förstås inte. Och man kan ju befara att någon annan hade utfört dådet i hans ställe.

Det säkraste sättet att slippa mer av samma sort är nog att kalifatet i Syrien besegras av det revolutionära Kurdistan, att stormakterna drar sig tillbaka – och att islamofobin i Europa och USA försvinner tillsammans med rasismen. Det fungerar inte med ryggmärgsreflexen fler poliser – strängare straff – mera övervakning. Terrorismens sociala orsaker – som förtrycket i Centralasien – https://www.svd.se/fortrycket-i-centralasien-baddar-for-terrorexport – måste angripas vid roten och det har knappast med islam att göra. Terrorism är de fattigas krig, krig är de rikas terrorism.

De flesta typer av meningslösa våldshandlingar kan antagligen upphöra om samhället förändras på rätt sätt. Och då menar jag inte en värdekonservativ polisstat.

Malmö/Lund: VA Syd häver kokningsrekommendationen för alla i Lund utanför sjukhusområdet. Enligt VA Syd visar helgens provsvar fina värden för Lunds vatten efter förra veckans åtgärder (SDS). Puh! Det var en ökenvandring.


Konsten: Hiphop-musik, sprayfärg och basketspel. På fredagseftermiddagen hölls en graffitifest utanför Kulturhuset Kristallen i Nybro. Det blev samtidigt en mångkulturell fest: ”Olika barn leka bäst” (2016) heter målningen nedan av Pärra ”Ruskig” Andreasson. Ett tema i tiden vill man lova.


nybro

Courtesy Ruskig / http://www.ruskig.org

***

Uppdateringar: Artiklarna ”Radikala citat” och ”Avveckla polisen” har fått substantiell påfyllning.

***

Dagens datum i den radikala historien: https://twitter.com/radicaldaily

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: