Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 30/3 2017. Plantera mera!

Världen: De rikaste 1% i Indien äger nu 58,4 % av alla tillgångar, avslöjar Credit Suisse. I global skala är fördelningen av tillgångar ännu mer ojämlik. När kommer revolutionen?

Sverige: En arbetsplatsolycka inträffade på en pappersindustri i Skärblacka strax utanför Norrköping på onsdagseftermiddagen. En man i 60-årsåldern föll från hög höjd och fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda. – Han har avlidit av fallskadorna han har fått. Vi har ingen misstänkt för brott men har upprättat en förundersökning om arbetsplatsolycka (AB).

Malmö/Lund: – Ambitionen är att vara en av de bästa vårstäderna i Sverige eftersom våren i Lund är så betydelsefull med valborg och vårfloret. Det är ingen konkret tävling och något som går att mäta, men vi har skämtsamt sagt att när Uppsala säger att vi är den bästa vårstaden då är vi det. Men det krävs engagemang, inte minst från invånarna, säger stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth och visar några av de 52 gropar som grävts på Nygatan för att hysa lika många rosenbuskar (SDS). Ett utmärkt initiativ – plantera mera! Rosor är så vackert. Och varför inte de mer proletära stockrosorna i alla regnbågens färger? De är inte bortskämda. Nedan en sommarbild från Kulturkvadranten. Vi längtar redan.


Kulturkvadranten 013


Konsten: Sadi – Lustgården. Sadi Shirazi (1210 -1292) är den kanske mest berömda av alla klassiska medeltida persiska poeter, översatt till svenska av Eric Hermelin (1860 -1944). Nedan en illustration till Sadis dikt Lustgården.


SADIlustgården

***

”Över två dagar har jag aldrig sörjt:
 Den dag, som ej har kommit; och den dag, som flytt”. — Umr Khaiyam: Ruba Iyat. Övers. Eric Hermelin 1928.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 mars, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: