Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 26-27/3 2017. Francisco de Goya.

I helgen ställer vi om klockan. Samtidigt höjs flera röster för att vi ska införa sommartid året om. Klockan 03.00 på natten mellan lördag och söndag är det dags att ställa tillbaka klockorna en timme till normaltid, även kallat vintertid. Men Dagens Nyheter rapporterar nu att fler och fler ledamöter i riksdagen vill se sommartid året om. Så borde det bli! Att experimentera med den biologiska klockan är förmodligen hälsovådligt, har det visat sig.

Världen: Vitryssland har gripit hundratals personer vid ett försök att demonstrera i huvudstaden Minsk. Demonstrationen skulle hållas mot bakgrund mot ett växande missnöje, och veckor av protester i vad som ofta kallas ”Europas sista diktatur” (Expr.) Ja, det är en diktatur – men med sociala rättigheter som det aldrig skrivs om i västmedia; tydligen är det bara kapitalistiska diktaturer som ska strykas medhårs.

Världen: Trump drar tillbaka sitt sjukförsäkringsförslag. Det röstades ner. Obamacare verkar vara räddat!

Sverige: Carl Tham levererar en bredsida mot avdemokratisering och ökad kapitalmakt i Dagens Arena. http://www.dagensarena.se/opinion/carl-tham-20-ar-har-makten-medvetet-forsvagat-den-svenska-demokratin/ Kommer (S) att lyssna och gå på offensiven vänsterut? Eller dö sotdöden? Time will tell.

Malmö/Lund: Efter 18 års arbete har en forskargrupp i Lund hittat ett kroppseget protein som kan stoppa sjukdomen. Proteinet A1M, som produceras i kroppen, har vid flera försök på djur stoppat processen som ger havandeskapsförgiftning och nästa steg med kliniska tester på människor, planeras redan 2018 (Lokaltidningenlund).

Konsten: En ovanlig samling av Francisco de Goyas kända tjurfäktningsetsningar har hittats i ett slott i norra Frankrike. Etsningarna förväntas nå rekordsumma vid försäljning vid auktionshuset Sothebys i London senare i vår. Bortglömda i 150 år – en samling tjurfäktningsetsningar av 1700-tals konstnären Francisco de Goya har hittats i ett slottsbibliotek i norra Frankrike, skriver The Guardian. Nedan Goyas målning ”Den döde toreadoren”. Man får hoppas tjurfäktningen som fenomen också dör ut.


dead-toreador

Courtesy Francisco de Goya.


lovepeace.jp

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 mars, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: