Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Days of War Nights of Love – Gloria Cubana, Crimethink (2001)

Vad den medicinska vetenskapen än må påstå finns det en skillnad mellan att leva och överleva. Att leva innebär mer än att ha puls och hjärnaktivitet. Att vara vid liv och verkligen leva är både något mer subtilt och mer magnifikt. Deras instrument mäter blodtryck och temperatur men förbiser glädjen, undret, kärleken, allt det som gör livet värt att leva. För att livet återigen ska vara värt att leva för oss och för att vi ska få ut det mesta av våra liv måste vi omdefiniera livet självt. Vi får avstå från de mer kliniska definitionerna till förmån för sådana som mer har att göra med vad vi faktiskt känner.

Hur det nu än ligger till, hur mycket levande har du i ditt liv? Hur många morgnar vaknar du upp och känner dig verkligt fri, att det är ett äventyr att leva, i andlös förväntan inför en ny dags erfarenheter? Hur många nätter somnar du med en känsla av att dagen är fullbordad, med en känsla av tillfredsställelse över dagens händelser? Många av oss känner det som om allting redan bestämts utan oss, som om livet inte är en kreativ verksamhet utan snarare något som råkar hända oss. Det är inte att leva, det är enbart överlevnad, att vara odöd. Vi har begravningsentrepenörer, men deras tjänster efterfrågas inte så ofta; vi har bårhus men tillbringar vår mesta tid i kontorsmoduler, i videobutiker, i snabbköpet, framför teveapparaterna. Underordnade tjänstemän och hemmafruar är förstås livrädda inför risker och förändringar; de kan inte föreställa sig att det finns något mera värt än fysisk säkerhet. Deras hjärtan slår kanske men de tror inte längre på sina drömmar och ännu mindre på att följa dem.

Men det är så revolutionen startar; några ibland oss bestämmer sig för att följa sina drömmar, bryta våra gamla mönster, omfamna det vi älskar (och i den vevan upptäcka vad vi hatar) , dagdrömma, ifrågasätta, agera utanför reglers och rutiners gränser. Andra ser att vi gör detta, ser att folk vågar vara mer kreativa och mer äventyrliga, mer generösa och mer ambitiösa än de hade trott vara möjligt, och kommer till oss en efter en. När tillräckligt många människor omfattar detta nya sätt att leva, kommer den punkt då den kritiska massan slutligen är nådd, och själva samhället kommer att förändras. Från den stunden kommer världen att undergå en förvandling: från den skrämmande och främmande plats den är till en plats mogen för möjligheter, där våra liv är i egna händer och varje dröm kan besannas.

Så gör vad du vill med ditt liv, vad det än är! Men för att vara säker på att du får det du vill, tänk först noga på vad det verkligen är, och på hur du ska kunna få det. Analysera världen omkring dig, så att du vet vilka människor och krafter som motverkar dina begär, och vilka som är på din sida…och hur du kan samarbeta med oss. Vi finns härute, vi lever livet fullt ut, väntar på dig – gratisåker tåg över hela USA, organiserar demonstrationer på Londons gator, skriver underbara brev i soluppgången i Bangkok. Vi har just älskat i företagets tvättrum en minut innan du gick in där under din haltimmes luchpaus.

Och Livet väntar på dig med oss, på bergstopparnas obestigna höjder, i röken från lägereldar och brända byggnader, i armarna på älskare som kommer att vända din värld upp och ner. Kom med oss!

— Övers. S. Jacobson.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 mars, 2017 av i * CRIMETHINK, * KRÖNIKAN och märktes .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: