Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 6-7/3 2017. Läge för en revolution.

Världen: I takt med att kriminaliteten sjunker står allt fler celler tomma i nederländska fängelser. Några har hyrts ut till fångar från Norge, andra har förvandlats till boenden för asylsökande (AB). Landet är känt för sin ultraliberalism på många samhällsområden. Kanske är det så – med harm reduction – brottsligheten ska bemötas? Kombinationen tomma fängelser och mindre kriminalitet låter onekligen tilltalande.

Sverige: ”I dag är välfärden privatiserad och våra skattemedel går direkt i kapitalisternas stinna fickor. Bankerna och finanseliten är de som styr, klasskillnaderna blir allt större och vi borde vara högst uppe på barrikaderna och kämpa för att varenda unge, varenda pensionär, varenda människa i Sverige ska slippa oroa sig för om man ska kunna sätta mat på bordet eller var man ska sova någonstans i natt. Vi måste se människor som människor och inte enbart som statistik eller kostnader i en budget. Vi måste se att det är finanseliten mot alla andra. Det är nu det är läge för revolution” skriver Ulla Hoffman i Flamman.

Sverige: LO öppnar för tillfälligt lägre löner i s.k. utbildningsjobb. Men ger man dom (Svenskt Näringsliv) lillfingret så tar dom gärna hela handen. Om en grupp undantas från kollektivavtal, vilken blir då nästa? Se upp!  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24512796.ab  Att lägre löner skulle ge flera jobb finns det inget alls som tyder på.

Malmö/Lund: Har Lund eller Uppsala äldst universitet? Ett urgammalt trätoämne. Uppsala universitet grundades 1477. Köpenhamns universitet är tvåa i Norden, grundat 1479. Lunds universitet grundades först 1666 och började fungera 1668. Men – långt innan ett formellt universitet hade Lund ett studium generale, det vill säga en högskola där man kunde avlägga baccalaureusexamen. Det var på 1420-talet då Lund fick en institution hos katolska Franciskanorden. Lund blev därmed först med högskolestudier i Norden och har de äldsta akademiska traditionerna.  Så det så! Källa: SvD, Uppsala universitet, Lunds universitet, Expressen.

Konsten: Panmela Castro. ”Som utbildad vid universitetet i Rio de Janeiro taggade Panmela Castro väggarna med sitt nom de guerre ”Anarkia Boladona”, men nu fann hon sig måla mer och mer. Castro minns hur hennes ex-partner skulle trakassera henne när hon lämnade honom, men att skapa graffiti med andra konstnärer, övervägande män, erbjöd henne ett skydd. Till skillnad från kalligrafi med de machosymboler som finns i hela Rio är Castros arbete feministiskt. Något med mening. Något med inflytande. Ett förhållande var slut men hon hade hittat sin röst. Nu hjälper Castro en nation av kvinnor att finna deras” skriver CNN Style.


 

panmelacastro

Courtesy Pamnela Castro.

***

Citatet: ”Tack vare flyktingmottagande växer Sverige ekonomiskt och socialt och det beror på att vi är fler som kan göra mer.Om vi inte tar tillvara på det, ja, då är felet vår politik, inte de som flyttat hit.” — Johan Eneberg, ETC.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 mars, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: