Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 31/1 (2) 2017. Dumma människor.

Staten & Kapitalet har alltid hatat mig och försökt skada mig på olika sätt, det förra är ömsesidigt och det senare lyckas inte. ”Det finns någonting hos anarkister som gör att dom inte tappar modet ens under de svåraste perioderna i historien”, sa Alfredo M. Bonanno. Hur gör man då för att överleva som vänsterpolitisk dissident i Sverige? Man omger sig med goda kamrater, och man lastar inte sig själv för sådant som systemet orsakat utan man kämpar emot med näbbar och klor. Man ska vara tillräckligt empatisk för att kunna hjälpa andra i olycka och tillräckligt tuff för att ändå vara någorlunda harmonisk och fungerande själv. ”Snäll mot de snälla, dum mot de dumma” som en legendarisk kvinnlig autonom uttryckte det en gång. Ingen masochism. Då överlever man. ”Varför är alla andra människor dumma i huvudet?” frågade den lilla dottern till en ETC-skribent, Monica Karlsson, nyligen. Kanske syftade hon också på elaka människor. Frågan dyker upp med jämna mellanrum särskilt när man är politisk aktivist men den är egentligen filosofisk och inte politisk. Och den har framför allt inget med IQ att göra.

Albert Einstein sa ju att ”Ingenting är oändligt utom universum och den mänskliga dumheten, och jag är inte säker på det första”. Det handlar kanske mer om sanningskravet än om dumhet. ”Många människor, och i synnerhet då okunniga människor, vill straffa dig för att du talar sanning, för att du har rätt. För att du är du. Be aldrig om ursäkt för att du har rätt eller för att du är många år före din tid. Om du vet att du har rätt, tala om det. Även om du är en minoritet på en enda person så är sanningen fortfarande sanningen”, sa Mahatma Gandhi. Och när sanningen (d.v.s. revolutionen) slutligen segrat kommer det knappast att finnas dumma människor av den vanliga ignoranta och tjockskalliga rasistmodellen – och de som ändå eventuellt dröjer sig kvar kommer att ha chansen att frivilligt kunna bättra sig. Då kan ”total frihet och total kärlek” som Michail Bakunin sa vara inom räckhåll. Faktum är att enligt min erfarenhet så finns det alltid och överallt snälla människor – det gäller bara att hitta dom.

Du märker kanske av den här lilla texten att jag har nytta av mina voluminösa citatsamlingar? Ingen dum idé det där.


dummama%cc%88nniskor


Övrigt: Jag har läst igenom Säpos rapportering på dess hemsida men kan inte hitta uppgifter om att de fångat en enda svensk terrorist eller spion. Naturligtvis måste det bero på att deras förebyggande arbete (som man är mera mångordig om) är otroligt oklanderligt effektivt, inte på tur utan på skicklighet. Eller?


xy2

Courtesy X&Y (eller Spy vs. Spy) av cubanske serietecknaren Antonio Prohias.


 

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 januari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: