Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 30-31/1 2017. Den ofria världens ledare.

Världen: På tisdagen anländer den fria världens nya ledare – och Sveriges nya bundsförvant i EU – till Stockholm”, skriver SDS om Angela Merkers statsbesök. Korrekt såtillvida att Donald Trump är den ofria världens ledare. Men var finns den fria världen? Tipsa mig så reser jag genast dit.

Sverige: Idag 18.00 ockuperas nedläggningshotade BB Sollefteå. ”Det här är för jävligt och det är därför jag har dragit ihop den här ockupationen, jag vet inte annars vad som biter på våra landstingspolitiker, säger Anna Marica Ek”. Bra jobbat, lycka till! Civil olydnad är ett kraftfullt vapen mot nedläggningar, avregleringar och annan nyliberal terrorism.

Sverige: SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth har blivit av med ett förtroendeuppdrag för partiet. I helgen beslutade partistyrelsen att peta Ekeroth från uppdraget som internationell sekreterare, där det ingår att hålla kontakten med partier och politiker i andra länder.(svd). Att utesluta honom ur partiet hade naturligtvis varit bättre, men Ekeroth är nu en gång en sådan person som passar i ett högerextremt och rasistiskt parti med upprepade nazistskandaler.

Malmö/Lund: Ola Wikander skriver i Expressen att ”Lund är ett Oxford – fast med humor”. Där har han helt missat Oxfordhumorn, en lika gammal direkt motsvarighet till Lundaandan. Däremot har han rätt i att ”Det finns en gammal och rätt logisk analogi mellan de gamla universitetsstäderna Lund och Uppsala å ena sidan och Oxford och Cambridge å den andra”. Läs artikeln ”Lundaandan och Lundabohemerna” på denna blogg!

Konsten: Socialisten och konstkritiker John Berger (1926-2017) stod för en radikal syn på john-bergerkonsten, som på flera sätt utmanade gängse tolkningar. I det framgångsrika BBC-programmet ”Ways of seeing”, som sändes 1972 och gjorde Berger känd långt utanför konstvärlden, försökte han föra tillbaka publikens blick till ett slags naket seende. I boken med samma titel, som blivit ett standardverk på konstutbildningar, kritiserade han konsthistoriens ”mystifiering” av kända verk (svd.se). En annan konstvetare i samma tradition var danske marxisten Broby-Johansen.


 Courtesy John Berger: ”Ways of seeing”, 1:1972.

lovepeace-jp

5 kommentarer på “Krönika 30-31/1 2017. Den ofria världens ledare.

 1. Amy
  3 februari, 2017

  Your mode of telling all in this post is actually
  nice, every one be capable of effortlessly know it,
  Thanks a lot.

  Gilla

 2. Pingback: Homepage

 3. Josephine
  26 augusti, 2017

  hello!,I love your writing so a lot! share we keep in touch
  more approximately your post on AOL? I require a specialist in this space to resolve my problem.
  Maybe that’s you! Looking forward to see you. http://fernandomanso.com/component/k2/itemlist/user/400

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 januari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: