Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 21/1 2017. Jammeh ut, Barrow in.

Världen: Gambias diktator sedan 22 år tillbaka Yahya Jammeh har äntligen gått med på att lämna presidentposten och avresa till Guinea. Efter intensiva övertalningsförsök från grannländernas ledare verkar det som om freden kan räddas, men först när Jammeh passerat gränsen kan Gambias folk andas ut och de 45.000 flyktingarna återvända. Det ska han nu lördag ha gjort.

president-elect-barrow

President Elect Adama Barrow.


Världen: En halv miljon demonstrerade mot Trump i Washington DC. Över hela världen har inte minst kvinnoprotester gjort sig gällande.

Sverige: Sveriges utrikesminister Margot Wallström (s) välkomnar maktövergången. ”Att maktskiftet ser ut att kunna äga rum utan våld är en framgång för regionens resoluta agerande till stöd för demokrati”, säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.Wallström anser också att FN-stödet för den nye presidenten har varit avgörande. ”FN:s säkerhetsråd spelade en avgörande roll då det i torsdags, under svenskt ordförandeskap, enhälligt antog en resolution som i konfliktförebyggande syfte uttryckte otvetydigt politiskt stöd för president Adama Barrow”, säger hon (AB),

Malmö/Lund: Anders Ygeman (s) räknar upp flera åtgärder som regeringen säger sig ha vidtagit för att vända den våldsamma utvecklingen i Malmö och i andra ”utsatta områden”. Han talar om skärpta vapenlagar, hårdare straff och ett stort program mot organiserad brottslighet. Men han betonar också att det är den sociala situationen med ökade klyftor och arbetslöshet som ligger till grund för utvecklingen.

Konsten: Lovisa Ringborg. Det skrämmande, spännande, främmande. Lovisa Ringborg – Cecilia Hillström Gallery, Sthlm –18/2. Min kommentar är att ok, men i den uppkomna världssituationen (som vi alla påverkas av) är det inte spänning i tillvaron som behövs utan tröst. Konsten ska inte bara boosta konstnärens ego, den ska också ha en social och politisk funktion. Måleri är däremot positivt – om det kan vara till glädje för betraktaren. Annars blir det som Picabia sa en gång: ”Vernissager är som begravningar, de fyller mig med melankoli”.


ringborg

Courtesy Lovisa Ringborg: Dancing Wall, 2017. http://www.omkonst.com.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 januari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: