Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 20-21/1 2017. Hela världen protesterar mot Trump. Gambia håller andan.

Världen: Krisen i Gambia. Tidsfristen för Jammeh gick ut 13.00 men följdes av en ny frist till 16.00. Demonstrationer pågår. Folk skanderar ”Peace!” Enligt BBC är det troligt att Jammeh lämnar Gambia för Conakry idag. Jammehs envishet kan bero på att han nekats amnesti för de brott han begått under sin regim. Man måste verkligen säga att förhandlarna hittills haft ett änglalikt tålamod och dubbla silkesvantarns men  gambianera vill ha ett snabbt avslut. Vilket är lätt att förstå.

gambia1

Världen: På 370 ställen i världen arrangeras så kallade ”Sister Marches” i solidaritet med Women’s March on Washington.

Donald Trump kommer att misslyckas. Det slår finansmannen George Soros fast under en middag med inbjudna gäster vid Världsekonomiskt Forum i Davos. ”Han är en skojare. Trump står för ett regerande som är motsatsen till ett öppet samhälle. Det kan bäst beskrivas som en diktatur eller maffiastat”, säger Soros (svd.se). Liknande omdömen ger svenskarna honom enligt AB/Inizio: ”oförutsägbar, saASknar erfarenhet, oseriös och rent av galen”. Trumfientliga kravaller reporteras från Washington under kvällen och natten.

Sverige: I Sverige kommer det att vara Trump-protester framförallt i Stockholm, där Anti-Trump Day äger rum på Sergels Torg kl. 13:00 den 21 januari. Denna manifestation kommer efter tal och underhållning att ansluta sig till den svenska Women’s March och marschera mot den amerikanska ambassaden.

Malmö/Lund: FNL ser slaget om spårvägen som förlorat. ”Ber att få tacka för en god match!” Så skrev Förnyalunds ordförande Anne Landin på Twitter efter tekniska nämndens avgörande spårvägsbeslut i onsdags. – Visst bjöd vi motstånd, säger hon till Sydsvenskan. Befolkningens tålamod är slut.Lundaborna får en spårväg vare sig de vill det eller ej.

Konsten: Under våren kommer fyra svenska och internationella konstnärer delta i ett konstprojekt i Göteborg som tar upp frågor som vad som händer när oro och negativa krafter tar över samhällsdebatten. Vad händer med demokratin om konstnärer och journalisteFörnyalund,r tystnar på grund av rädsla och hot? Syftet med projektet är att i stället för att oro och rädsla ska smitta av sig så ska modet ta över och spridas genom konst (GP).

Konsten: Jonathon Earl Bowser: Mytisk Naturalism.

jonathonearlbowser-bornagain1996

Courtesy Jonathon Earl Bowser: Born again, 1996. JonathonArt.com

***

Citatet:

”Jordens yta är det kosmiska havets strand. På denna kust har de flesta av oss lärt allt vi vet. Tills helt nyligen har vi vadat en bit ut, kanske till anklarna, och vattnet verkar inbjudande. En del av vår varelse vet att det är där vi kom ifrån. Vi längtar efter att återvända, och det kan vi, eftersom kosmos också finns inom oss. Vi är gjorda av stjärnstoft. Vi är ett sätt för kosmos att lära känna sig självt”.

— Carl Sagan.

 

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 januari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: