Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 20/1 2017. Återupprätta demokratin!

Världen: Under operationsnamnet ”Återupprätta Demokratin” har styrkor i Senegals armé gått in i Gambia för att där ge sitt stöd åt nyinsvurne presidenten Adama Barrow. Strax dessförinnan beslutade FN att stödja en resolution som kräver att den tidigare presidenten Yahya Jammeh lämnar ifrån sig makten. De båda beskeden kom på torsdagskvällen efter det att Adama Barrow, segraren i presidentvalet i december, svurits in i sitt nya ämbete. Men det skedde inte i Gambia utan på landets ambassad i Senegals huvudstad Dakar, dit Barrow sökt sin tillflykt sedan några dagar tillbaka (AB). Gambias befolkning firar. Hittills har inget våld behövt användas. Gambia har annars stora problem som borde lösas; ungdomsarbetslöheten är nära 90% (!) Istället har man en diktator som vägrar flytta på sig.

13.00 idag fredag går den sista tidsfristen ut för f.d. president Jammeh I Gambia. Han har just avskedat sitt kabinett och ska välja nytt, trots att han inte längre är president. Han har också önskemål om att få åka till sin farm som sägs vara full av pengar och vapen. Inget av detta verkar realistiskt. Det afrikanska ekonomiska samarbetsorganet Ecowa som har 7000 tungt beväpnade soldater bakom sig på plats tänker eskortera honom ut ur landet, med eller mot hans vilja (Freedom Newspaper).

Ja, alla länder borde återupprätta  demokratin.

Sverige: Polisbil i krock – polis brottsmisstänkt. En polisbil krockade på måndagseftermiddagen under en biljakt i Landskrona. Polisen är inledningsvis misstänkt för vårdslöshet i trafik (HD).  Olyckan ska utredas av – polisen.


polisb


Sverige: Arbetsplatsolycka. En man i 70-årsåldern omkom när han blev påkörd av en hjullastare i Hammerdal utanför Strömsund i Jämtland, skriver polisen på sin hemsida. Olyckan inträffade under torsdagskvällen och ska utredas av polisen. Mannens anhöriga är underrättade (TT). Arbetsplatsolyckorna dödar minst 50 personer om året i Sverige och de ökar i takt med utsugningen och tempohöjningen i arbetet.

Sverige: Båda riktar de sina blickar mot himmelen. Vi vill utöka vårt nätverk av klimatobservatörer och Svenska kyrkan finns ju nästan överallt i landet, säger Håkan Nordkvist på SMHI i Norrköping till Kyrkans Tidning (TT).

Malmö/Lund: Jubileumskurs. En regnig onsdagskväll och med en lång ringlande kö, så startade Lunds Universitets jubileumkurs. Under elva månader kommer föreläsningar att hållas från de olika fakulteterna i Lund och för att klara kursen ska deltagarna gå på en föreläsning per fakultet. Först ut var Lunds Tekniska Högskola och det handlade den om Konsten att Njuta. Föreläsaren hette Ulf Ellervik (lundagård.se). Kursen var mycket njutbar.

.

***

 

Love, Peace & Understanding — Anarchy is Order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 januari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: