Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 2/1 2017. Nyårsfirande med handgranat.

Världen: ”Världens fulaste färg” Pantone 448c, skall nu användas på franska pantone-448-ccigarettförpackningar i avskräckande syfte. I Australien har detta redan fått avsedd effekt, och försöket utvidgas nu till andra länder. Cigarettillverkarna protesterar, utan framgång hittills. Hur en färg uppfattas beror även på omgivande färger och på belysningen, men visst är Pantone föga attraktiv, fekalt gråbrun liksom, nazivarning.

Sverige: Nyårsfirande med handgranat. I Katrineholm kastades en handgranat mot polisstationen på tolvslaget. Katrineholms polisstations entrédörr, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadades av detonationen av handgranaten. Även fastigheten mitt emot polishuset fick skador. Platsen är avspärrad och ingen person uppges vara skadad. Polisen rubricerar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse (AB).

Sverige: Polisutbildningen sänker begåvningskraven. När polisutbildningen startar i januari kommer 140 platser att stå tomma eftersom det var för få sökande som klarade antagningskraven. Till hösten blir det troligen ännu fler tomma platser. – Vi är bekymrade över att vi är alldeles för få. Vi behöver få in kollegor som klarar testerna, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz. För att komma in på polisutbildningen måste man klara kraven i ett begåvningstest. I våras sänktes kravet för godkänt på begåvningstestet från fyra till tre på en niogradig skala. Om man hade haft kvar de gamla kraven hade ytterligare 600 sökande blivit diskvalificerade på det momentet i den senaste antagningsprocessen (SR).

Sverige: Värnplikten återinförs 2017 och kommer nu att även att gälla kvinnor men chansen, eller risken, att bli inkallad är trots det liten för dagens gymnasister. Av de cirka 100.000 i varje årskull som är födda 1999 eller senare, kommer bara cirka 15.000 att årligen kallas till mönstring, och av dem kommer ca 4.000 att tas ut till militärtjänstgöring (svt.se).

Sverige: Åtta av tio svenskar vill begränsa vinsterna i välfärden, visar en undersökning som SVT låtit Sifo göra. Bara en av tio vill ha kvar dagens ordning utan några begränsningar.

Konsten: ”Världens vackraste färg” är rosa, tycker nog Marie-Louise Ekman, min favorit, som det finns en bra dokumentär om just nu på svt play:

http://www.svtplay.se/video/11740978/k-special-marie-louise-ekmans-utflykter/k-special-marie-louise-ekmans-utflykter-marie-louise-ekmans-utflykter

och det blir sen en större separatutställning 2017 på Moderna Museet. Hon har nämligen haft en intensiv måleriperiod efter tiden som teaterchef. Lycklig och kreativ. Underbara Marie-Louise.


marie-louise_ekman

Courtesy Marie-Louise Ekman.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: