Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika. Året som gick 2016.

Världen: Ill. Vet. 01/2017 har en lång artikel på temat ”terrorism”. Där konstaterar man att de försök till definitioner som finns inte går att använda, att det inte går att förutsäga eller ens nöjaktigt beskriva vem som blir terrorist och att det därför inte går att förebygga terrorismen. Det sista stämmer dock inte helt, orsakerna är alltid sociala, ekonomiska eller politiska och ett rättvist samhälle löper därför mindre risk att utsättas för såväl individuell terrorism som en regelrätt revolution. Problemet här är inte i sig enskilda individer med defekta gener eller fanatiska organisationer utan samhällets struktur, som i vår tid med få undantag domineras av statens och kapitalets våldsmakt med en nyliberal agenda och därmed oundvikligen föder rasism och fascism av olika slag, de religiösa fascisterna i IS/Daesh som ett exempel.

Det kan också vara intressant att notera att artikeln överhuvudtaget inte nämner de svenska självutnämnda ”experterna” på ämnet; referenserna är mer seriösa.

Världen: Året som gick 2016: plus och minus i urval.

PLUS

  • Revolutionen i Rojava
  • Tess Asplunds antinazidemo
  • Brexit

MINUS

  • Svenskt idiotstopp för flyktingar
  • Donald Trump ny president i USA
  • Fascismen i Europa

Sverige: Justitieombudsmannen kräver att arresten i Kristianstad ser över sina rutiner. Intagna vid arresten har tvingats sitta nakna och utan filt i cellerna, rapporterar SVT Nyheter. ”Att ha en rutin där frihetsberövade får sitta nakna i en cell är inte godtagbart”, skriver JO i ärendets protokoll (AB). Hur många andra svenska polisarrester som har missförhållanden är inte utrett, men Amnesty talar om ”tortyrliknande omständigheter”.

Malmö/Lund: På söndag hålls den traditionella nyårskonserten i Lunds stadshall. Solist är mezzosopranen Karin Osbeck. Årets Jenny Lind -stipendiat är 23-åriga Karin Osbeck från Sthlm. Hon har redan haft flera operaroller och kommer i Lund att sjunga arior ur Bizets ”Carmen”, Rossinis ”Askungen” och Gounods ”Romeo och Julia” (SDS).

Konsten: Horsey.


trump4

Courtesy Horsey: Trump Triumphant.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: