Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Akustisk levitation.

Levitering – inte så osannolikt som det verkar.

Det finns egentligen inga ”övernaturliga” fenomen, det finns naturliga fenomen med förklaringar och naturliga fenomen utan förklaringar. PSI har med stöd av kvantbiologin ökat sin acceptans i forskarsamhället, som ett exempel. Nu verkar också leviteringens gåta kunna lösas. Det rör sig om en interferens av vissa ljudvågor som har förmågan att under bestämda omständigheter tillfälligt upphäva gravitationen både för mindre och större föremål och få dem att sväva fritt i luften, utan magnetfält, luftströmmar el. dyl. Ljudvågorna bildar ett sorts nät där föremålet hålls kvar, och detta nät kan sedan flyttas efter behag (acoustic levitation). Nedan visas två sådana fysiska experiment med ljudvågor, det första av små föremål, det andra av större stenar.Ett välkänt och väldokumenterat exempel från 1940-talets Tibet kommer då i en ny dager. Henry Kjellson (1891-1962), en svensk ingenjör, berättar i sin bok Försvunnen teknik (1961) i detalj om ett besök av sin vän Dr Jarl i ett tibetanskt kloster. På detta kloster bevittnade Dr Jarl tibetanska munkar som fick stora stenar att sväva från marken upp till en cirka 250 meter hög klippavsats; detta ingick i ett byggnadsprojekt.

Kjellson skriver: ”I mitten av denna öppna plats, cirka 250 meter från klippan, fanns en polerad platta av sten med en skålformad hålighet i mitten. Skålen hade en diameter av en meter och ett djup av 15 centimeter. Ett stenblock manövrerades in i denna hålighet med hjälp av Yak-oxar. Blocket var en meter brett och en och en halv meter högt. 19 musikinstrument placerades i en båge på 90 grader och på ett avstånd av 63 meter från stenplattan. Radien på 63 meter mättes ut exakt. Musikinstrumenten bestod av 13 trummor och 6 trumpeter. Åtta trummor hade en en bredd av en meter och en höjd av en och en halv meter. Fyra trummor var medelstora med ett tvärsnitt av 0,7 meter och en längd av en meter. Den enda lilla trumman hade ett tvärsnitt av 0,2 meter och en längd på 0,3 meter. Alla trumpeterna var av samma storlek. De hade en längd av 3,12 meter och en öppning på 0,3 meter. De stora trummor och alla trumpeterna fixerades på fästen som kunde justeras med stavar i riktning mot stenplattan. De stora trummorna var gjorda av 1 mm tjock järnplåt, och hade en vikt av 150 kg. De byggdes i fem avsnitt. Alla trummor var öppna i ena änden, medan den andra änden hade en botten av metall, på vilken munkarna slog med stora läderklubbor. Bakom varje instrument fanns en rad av munkar.De var 200 sammanlagt. När stenen var på plats gav munken bakom den lilla trumman en signal om att starta konserten. Den lilla trumman hade ett mycket skarp ljud och kunde höras även bland de andra instrumenten som tillsammans skapade ett fruktansvärt dån. Alla munkarna började sjunga och skandera ett mantra och långsamt öka tempot i detta enorma buller. Under de första fyra minuterna hände ingenting, men när sedan trummornas ljud ökade i hastighet började stenblocket svaja, och plötsligt tog det fart i luften med en ökande hastighet i riktning mot plattformen framför grottans öppning 250 meter upp. Efter tre minuters uppstigning landade stenblocket på plattformen framför grottan. Kontinuerligt transporterade munkarna nya stenblock till denna plats med den här metoden, de transporterade 5 till 6 block per timme på en parabelflygning cirka 500 meter lång och 250 meter hög. Ibland splittrades en sten och avlägsnades av munkarna”.

diagram1


Denna i sin helhet mycket ingående skildring bär alla tecken på att ha varit självupplevd och verklig. Men eftersom Dr. Jarl trodde sig vara utsatt för masshypnos eller något liknande, gjorde han filminspelningar vid två olika tillfällen. Filmerna visar exakt vad han berättar. Men det vetenskapliga brittiska sällskap som han lånat utrustningen av och levererade filmerna till beslöt att hemligstämpla alltihop, med löfte om att offentliggöra filmerna senare, något som dock inte inträffade. Dr Jarl kunde inte förklara deras handlande. Den grävande journalist som lyckas komma över filmerna, om de fortfarande existerar, lär göra ett enormt scoop.

Kan man levitera stenblock så borde man kunna levitera sin egen kropp. Sådana vittnesmål förekommer, alltifrån det medeltida helgonet Franciskus av Assisi till 1800-talets medium D. D. Home. Här kommer till sist ett nutida videoklipp av en leviterande buddhistmunk. Lägg märke till hans mässande av mantra – ljudvågorna! Försök att bortse från den lättsamma stämningen i reportaget och gå direkt till 37:43 i slutet av klippet. Jag kan inte se några tecken på fusk eller efterredigering, men jag påstår inte att detta har hänt, bara att det mycket väl kunnat hända, och du får själv avgöra.


***

En kommentar på “Akustisk levitation.

  1. Pingback: Parapsykologiska personligheter, del 4. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 december, 2016 av i * AKUSTISK LEVITATION och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: