Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27/12 2016. Futura 2000.

Världen: Över 50% av ryska folket anser att Sovjetunionens kollaps var dålig och kunde ha undvikits. Majoriteten av ryssarna i en nyligen utförd undersökning skulle föredra att leva i det gamla Sovjetunionen och skulle vilja ha socialismen och Sovjetunionen återinförd (www.telesurtv.net). Men så lär det inte bli eftersom Putin hellre vill återknyta till Tsardömet och dess reaktionära knutpiskenationalism. Läs Internationalens summering av de 25 åren efter katastrofen här. Stackars ryska folk.

Sverige: ”Att det finns folk som bor i ett rikt och välmående land som inte tar hand om sina fattiga och svaga, sina sjuka och söndriga är vedervärdigt. Då försvinner solidariteten  mellan samhällsmedborgarna – alla blir varandras fiender. Och då frodas de bruna krafterna”. Det skriver Jan Svärd i ETC och vi instämmer med acklamation.

Malmö/Lund: Den första snöstormen var mycket måttlig där jag bor och varade bara en kort stund. Jag har inget emot det milda vädret, tvärtom, men barnen längtar förstås efter pulkaväder. Snön brukar komma ungefär samtidigt som våren här i Skåne. Och till våren längtar jag redan.

Konsten: Denna målning av Futura 2000 auktioneras just nu ut för 10.000 USD (artnet.com). Jag intervjuade honom i hans ateljé i Brooklyn 1990, redan då berömd för sin abstrakta graffitistil. Konstkritikerna kallar honom ”Rymdålderns Kandinsky”.


 

futura-2000-lenny-mcgurr-for-denis-paintings

Courtesy Futura 2000 (Lenny McGurr): Untitled, 1984.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 december, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: